Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Βερολίνο: Σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ

Σενάριο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από την Ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Zeit.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το Βερολίνο εργάζεται πάνω σ' ένα...

σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.
Και προσθέτει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου -κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα- αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Zeit, επικαλούμενη πηγές από το Βερολίνο, επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει -τις προσεχείς εβδομάδες- να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

"Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με ευρώ", σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας", αναφέρεται στο άρθρο. "Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία".

Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

"Προϋπόθεση για αυτήν την υποχώρηση όμως θα είναι η Ελλάδα να φανεί συνεργάσιμη και πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Εάν όχι, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση", καταλήγει.

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.