Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Χαμός στις Περιφέρειες: Το κράτος τους παίρνει τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ

Σε σφοδρή αντιπαράθεση με τους Περιφερειάρχες οδηγείται η κυβέρνηση μετά την απόφασή της να πάρει από τα ταμεία των περιφερειών τα χρήματα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές...
ανάγκες.
Ζητείται με έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης κι έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, να ανακληθούν αυτόματα από το κράτος τα ποσά που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.
Το έγγραφο έχει τίτλο «Επιτάχυνση πληρωμών ΕΣΠΑ και καταχωρήσεων σε ΟΠΣ». Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ.: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα...».
Αμεση ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ». Τόνισε μάλιστα πως το έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, τους ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. «Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».
«Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά. Αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ' αυτού θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους», αναφέρει ο κ. Αγοραστός.

Παράλληλα προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή παραμένει, για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι' αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη. Εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στο ερώτημα για τα χρήματα του ΕΣΠΑ και την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει ανάκληση χρημάτων από τις Περιφέρειες, απάντησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος και τόνισε για το θέμα «Να απαντήσει ο κ.Σταθάκης, που είναι αρμόδιος ως στο Οικονομίας. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα χρήματα για το ΔΝΤ. Εδώ είναι μια αναδιάταξη των χρημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, που έτσι θέλει να το ρυθμίσει ο κ.Σταθάκης. Και μπορώ να σας πω πολύ καλά κάνει. Οταν περισσεύουν χρήματα, τα βάζουμε κάπου αλλού για να έχουμε μια καλύτερη χρήση. Δεν είναι κομψό να απαντώ για θέματα άλλου συναδέλφου. Και εγώ εκνευρίζομαι όταν απαντούν άλλοι για θέματα δικά μου. Είναι καθαρή η ανακοίνωση. Είναι θέμα διαχείρισης χρημάτων».
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.