Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Telegraph: Η Ελλάδα θα κλείσει τις τράπεζες, θα τις κρατικοποιήσει και θα εισάγει παράλληλο νόμισμα!

«Δραστικά σχέδια» για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εμφάνιση ενός παράλληλου νομίσματος για να καλύψει πληρωμές καταστρώνει η Ελλάδα, εκτός και αν η Ευρωζώνη λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και μειώσει τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Το δημοσίευμα παραθέτει τα λεγόμενα κεντρικού αξιωματούχου της κυβέρνησης που δηλώνει χαρακτηριστικά: « Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση! Αν....
αναγκαστούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ ή μια χρεοκοπία του ελληνικού λαού είναι προφανές ότι θα επιλέξουμε το πρώτο».
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα και να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, καθώς η χώρα δεν έχει αρκετά χρήματα πλέον για να πληρώσει τη δόση του ταμείου ύψους 358 εκατ. ευρώ στις 9 Απρίλιου και ταυτόχρονα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η Ευρωζώνη συμφωνήσει να καταβάλλει την επόμενη δόση στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο Evans-Pritchard, η Ελλάδα ετοιμάζει ένα δραστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την εθνικοποίηση των τραπεζών και την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση που η ευρωζώνη συνεχίσει να πιέζει την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση αυστηρών υφεσιακών μέτρων.
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει πάση θυσία της κοινωνικές υπηρεσίες και τις πληρωμές των συντάξεων, ενώ οι πιέσεις που δέχεται λόγω της έλλειψης πόρων ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.
«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την ταπείνωση, δεν θα δεχτούμε ένα δίλλημα ανάμεσα στην στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές και μια στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Αν αυτός είναι ο στόχος των δανειστών τότε θα πρέπει να μας αποχωριστούν», αναφέρει η πηγή της Telegraph.
«Είναι εύκολα κατανοητό στην Αθήνα ότι μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με επιστροφή στη δραχμή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Θέλουν να μας κάνουν να εφαρμόσουμε ελέγχους ροής κεφαλαίων και να προκαλέσουν πιστωτική κρίση, μέχρι η κυβέρνηση να γίνει τόσο μη δημοφιλής ώστε να πέσει» ανέφερε αξιωματούχος. «Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα, και να επιδείξουν ότι καμιά κυβέρνηση στην Ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της. Δεν πιστεύουν ότι θα φύγουμε, ή ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει, και κάνουν λάθος και στα δυο».
Όπως εκτιμά ο Pritchard, η είσοδος της Ελλάδας στις «γκρίζες ζώνες» του πιστωτικού γεγονότος, απέναντι στο ΔΝΤ είναι μια εξαιρετικά επισφαλής στρατηγική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο για μια ανεπτυγμένη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να υπάρξει μια περίοδος χάρητος έξι εβδομάδων, από το ΔΝΤ, η διαδικασία θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου σχετικά εύκολα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται όμως διατεθειμένη να παίξει αυτό το χαρτί αν της τεθεί το δίλλημα, ΔΝΤ ή συντάξεις και μισθοί.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.