Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ανατροπές σε εργασιακό - ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης

Αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό προανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο στο 20ο Banking Forum. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για το ασφαλιστικό ότι εργάζονται πολύ λίγοι και από αυτούς το ένα...
τρίτο αποτελούν τη λεγόμενη «μαύρη εργασία», γεγονός το οποίο οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα στο να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές ανάγκες. Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναληφθούν δράσεις.
Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι ένα κομμάτι από τα έσοδα θα πρέπει να πηγαίνει στο ασφαλιστικό.
Για τα εργασιακά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου συλλογικών συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις αγορές προϊόντων ο κ. Βαρουφάκης έκανε ειδική αναφορά στους νέους επιχειρηματίες υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί  με το ότι πρέπει να πληρώνουν αμέσως ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και πρόσθεσε ότι αυτές θα πρέπει να συνδεθούν με το εισόδημά τους.
Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις start ups τονίζοντας ότι «Δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους». Η αποστροφή αυτή ίσως να είναι και προάγγελος ρύθμισης ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από εισφορές μέχρις ότου αποκτήσουν εισοδήματα.
Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, επέμεινε στη δημιουργία bad bak η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, αλλά και στην αναπτυξιακή τράπεζα.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν» κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς για την στάση στελεχών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τόνισε πως θα πρέπει μεν οι δανειστές να παραδεχθούν το λάθος πολιτικής τους για να προσθέσει:
«Αλλά κι εμείς στο εσωτερικό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν».
Αυτό δεν ήταν το μόνο «καρφί» προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απέναντι από την επιχειρηματικότητα πρέπει να πηγαίνει μαζί της. Αυτές οι λογικές ανήκουν σε μια άλλη εποχή, της ομαλότητας» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την βούληση της κοινής γνώμης για παραμονή στην ευρωζώνη, απορρίπτοντας έτσι για μια ακόμη φορά εμμέσως την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα.
«Είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, είπε πως «πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο: Να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση».
Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι:
1. Να μπουν τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία». Μάλιστα είπε με νόημα πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».
2. Η μείωση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, καθώς σε άλλη περίπτωση η χώρα θα καταστρέφονταν.

Οπως είπε το αντικείμενο της συζήτησης στα Brussels group στο Παρίσι ήταν η πορεια του τραπεζικού συστήματος. «Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων» τόνισε. Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα 6 βασικά ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την ίδρυση «κακής τράπεζας» αλλά και αναπτυξιακής τράπεζας.
Τέλος, ανέφερε ότι ο λόγος του ντόμινο της κρίσης ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και όχι η Ελλάδα, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση. «Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε με έμφαση.

Συμφωνία

Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση γιατί αυτό το Eurogroup είναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες. Κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της ομιλίας του στο 20o Banking Forum, δήλωσε τα εξής:
Στην ερώτηση για το πότε περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων, απάντησε:
Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για  την αναπτυξιακή πορεία. Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως “πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο”, αναφερόμενος στις δραματικές διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και θα κορυφωθούν με την κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ την Πέμπτη και το Eurogroup της Παρασκευής.
Και εξήγησε: “δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση”.
Ο κ. Βαρουφάκης άφησε πάντως αιχμές για τον ρόλο των δανειστών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παραδεχθούν τα λάθη τους, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί Grexit και επιστροφή στη δραχμή, τόνισε ότι “είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης”.
Πάντως, όπως επισήμανε, αν δεν μειώνονταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, η χώρα θα καταστρεφόταν.
Πηγη:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.