Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ηχηρό «όχι» ΚΕΔΕ στη μεταφορά διαθεσίμων


Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητεί ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Σε ψήφισμά του, το δ.σ. της...
ΚΕΔΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη «τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ.
Κρίνει επίσης μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο δ.σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, γι' αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής, όπως λέει, διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Επίσης καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους».
Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αρνείται και ΕΝΠΕ τη μεταφορά έως ότου γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Και οι Περιφερειάρχες αρνούνται για την ώρα να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα, μέχρις ότου υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Όπως επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» σημειώνει.
Τονίζει όμως ότι είναι αντίθετη «σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».
«Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» καταλήγει.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιστά υποχρεωτική τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εντός 15νθημέρου, των ταμειακών διαθεσίμων και των κεφαλαίων των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε από τους δημάρχους «να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους για τις επόμενες 15 ημέρες» και τα υπόλοιπα χρήματα των διαθεσίμων κονδυλίων να τα μεταφέρουν στην ΤτΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, ο δανεισμός δεν θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, ενώ εάν οι δήμαρχοι χρειαστούν περισσότερα χρήματα θα μπορούν με αίτησή τους να τα λάβουν εντός δύο ημερών.
Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των κονδυλίων στους δήμους μετά το πέρας της δίμηνης περιόδου.
Πηγη:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.