Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Έρχεται νομοσχέδιο - σκούπα με τη λίστα Βαρουφάκη

Της Δήμητρας Καδδά
Νομοσχέδιο «σκούπα» για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή με στόχο την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης. Το νομοσχέδιο τέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, δήλωσε ο Γ....

Δραγασάκης παρουσιάζοντας τον ρόλο του Ευκλ. Τσακαλώτου ως συντονιστή.
Ο ΥΠΟΙΚ  Γ Βαρουφάκης μετά το τέλος της σύσκεψης είπε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι από ελληνικής πλευράς, η μερική χρηματοδότηση ως μία  παράλληλη διαδικασία με την συνολική συμφωνία.

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι το νομοσχέδιο βασίζεται σε ελληνικές προτάσεις, χωρίς να απαντά αν θα υπάρχουν σε αυτό και λεγόμενα ως «μονομερή» μέτρα.  Θα είναι έτοιμο μέχρι αύριο το Βράδυ, είπε και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ Βαρουφάκη θα περιλαμβάνει τα 18 μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από ενάμισι μήνα. Η ουσία είναι η ίδια, είπε.  Τα κόκκινα δάνεια δεν περιλαμβάνονται, ούτε  η κακή τράπεζα,  καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται διαφορετικά μοντέλα.

Θα υπάρξουν μέτρα  για την φορολογική διοίκηση, μέτρα που αφορούν την καλύτερη εισπραξιμοτητα του ΦΠΑ χωρίς αλλαγές συντελεστών – ανέφερε -   καθώς αυτή θα είναι η συζήτηση τον Ιούνιο. Δεν θα υπάρχει επίσης  φόρος πολυτελείας για τις κλίνες των ξενοδοχείων αλλά ο φόρος πολυτελείας της αρχικής λίστας.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν θα απαντήσει για  το αν το νομοσχέδιο θα ξεκλειδώσει δόση. Είπε όμως ότι κινούμαστε σε μία σταδιακή συμφωνία Θα θέλαμε άμεση συμφωνία. Αλλά ο ρεαλισμός μας επιβάλλει βήμα βήμα συμφωνία για να υπάρχει  δόση είτε την επόμενη εβδομάδα, είτε τον επόμενο μήνα.

Άλλωστε ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά, είπε. Στο μεταξύ όμως για να απεγκλωβισθούμε θα ήταν καλό στα πράγματα που συμφωνούμε να περάσουμε 2- 3 νομοσχέδια, πρόσθεσε.

Η δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ ήταν κοινές με τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε κλίμα  συλλογικότητας.  «Αυτή η ομάδα είναι ενωμένη και θα πάρει μαζί το μπράβο αν πάμε καλά και θα λάβει την κριτική αν δεν τα πάμε καλά» είπε ο Τσακαλώτος

 Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στον Ντάισελπμουμ με αιχμές ότι  μιλούσε πριν για σταδιακή συμφωνία ¨και αυτό είναι  ένα από τα προβλήματα που έχουμε, αλλάζουν γνώμη, έχουν άλλοι διαφορετικοί γνώμη».

Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Γ. Δραγασάκης: Συμφωνία έως αρχές Μαΐου
«Επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και τον Απρίλιο». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης κατά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, προαναγγέλλοντας εκκίνηση BG στις 8μμ.

Εξήγησε ότι ο Ευ. Τσακαλώτος θα είναι ο συντονιστής όλων των επίπεδων διαπραγμάτευσης, από τα τεχνικά κλιμάκια έως το πολιτικό επίπεδο, με στόχο να λύνονται άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να επιταχύνονται οι αποφάσεις. Μετά από δύο μήνες εμπειρίας, σημείωσε, είμαστε πλέον έτοιμοι να φτιάξουμε ένα συντονιστικό όργανο ανάλογο με αυτό που υπάρχει και στους θεσμούς.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό, ανέφερε.

Εξήγησε ότι αυτό το σχήμα θα κάνει πιο ευέλικτη τη δομή των διαπραγματεύσεων με τον Γ. Χουλιαράκη για παράδειγμα να ενημερώνει για τις πολιτικές εξελίξεις τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό άντλησης της πληροφόρησης από τα  τεχνικά κλιμάκια καθώς και σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν προτάσεις και θέματα προς επίλυση.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αναλαμβάνει τον συντονισμό νέου οργάνου, της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», ένα όργανο που θα τελεί υπό την ευθύνη του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη. Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης  κ. Σπύρος Σαγιάς.

Νωρίτερα,  ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης είχε σειρά συσκέψεων στο γραφείο του σε επίπεδο υπουργών στο γραφείο του με στόχο την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και σε άλλα πεδία.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.