Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απειλούν οι μεταλλωρύχοι

Με σημαίες και συνθήματα έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής, με τις οικογένειές τους, συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους υπέρ της συνέχισης της εξόρυξης χρυσού, δηλώνοντας διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου...
να αποσπάσουν μία οριστική απάντηση από την κυβέρνηση.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ελληνικό κοινοβούλιο με τα αιτήματά τους: τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων.

Νωρίτερα, ύστερα από συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη λεωφόρο Μεσογείων, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της περιοχής είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αποστόλη Αλεξόπουλο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, διαβεβαιώνοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold «η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στο δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα».

Σύμφωνα με το υπουργείο η Eldorado Gold «χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της».

Επαναλαμβάνει ότι «η Eldorado Gold και τα εγχώρια φερέφωνά της πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση» και προσθέτει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να χρησιμοποιηθούν τακτικές «κατσαρόλας» στη χώρα.

H κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων Υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής.

Αυτήν την ώρα περισσότεροι από 4.000 μεταλλωρύχοι βρίσκονται έξω από τη Βουλή.

Κλειστές είναι η Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα από πλατεία Συντάγματος έως Χίλτον, η Ακαδημίας από Σίνα, η Σταδίου από Αιόλου και η Βασιλίσσης Αμαλίας από Συγγρού.

Αντιθέτως, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λ. Μεσογείων.

Με πούλμαν στην Αθήνα
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής έφτασαν στην Αθήνα με 82 λεωφορεία

Τα πούλμαν, μετά από την αποβίβαση των μεταλλωρύχων, κατευθύνθηκαν προς το πάρκινγκ του κλειστού γηπέδου του Ταε Κβο Ντο, στο Παλαιό Φάληρο.

Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής είχαν αποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα μπλόκα τους και αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατεβούν στην Αθήνα, για να επιδιώξουν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) οργανώνει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, την ίδια ημέρα, στις 18.00.

Αύριο, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Πηγή:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.