Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Σχέδιο για αφορολόγητο 50.000 ευρώ - Οι μισοί ιδιοκτήτες γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Της Μαρίας Βουργάνα
«Κλειδί» για την διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών που θα έχει ο νέος φόρο ακινήτων όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι συντελεστές της νέας κλίμακας θα αποτελέσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Η αναπροσαρμογή των...
αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να ξεκαθαρίζει χθες μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει φέτος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και θα προστατεύει τη χαμηλή και μέρος της μεσαίας περιουσίας».
Η υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας το οποίο ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει καθώς περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πάντως όποιο αφορολόγητο όριο αποφασιστεί τελικά θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο την πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν οι φορολογούμενοι συνιστούν πρώτη κατοικία.
Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ απέφερε στα δημόσια ταμεία το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για το ύψος του αφορολογήτου ορίου προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου.
Μικρό αφορολόγητο
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για υψηλό ατομικό αφορολόγητο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ και εξετάζονται τώρα προτάσεις για αφορολόγητο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Μάλιστα όπως έλεγαν χθες στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ αν το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Με την μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.
Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη, στο βαθμό που παραμείνει αναλλοίωτος ο εισπρακτικός στόχος του νέου φόρο ακινήτων (στα 2,650 δισ. ευρώ όπως ο ΕΝΦΙΑ) θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιούσιας.
Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα με πολλούς συντελεστές και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%. Επίσης αναμένεται να επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ και μελετάται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται. Πάντως με βάση το ατομικό αφορολόγητο θα μπορεί ένας φορολογούμενος να μην πληρώσει φόρο για την πρώτη του κατοικία ή ακόμη και για το σύνολο της περιουσίας του. Για παράδειγμα έστω ότι κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία μικρής αντικειμενικής αξίας και ένα αγροτεμάχιο. Αν το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας αυτών των δύο είναι κάτω από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Αν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί τότε θα επιβάλλεται φόρος στο ύψος της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και θα εξοφληθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τόνισε την ανάγκη ο νέος φόρος ακινήτων να αφορά τους πάντες. «Όταν λέμε να πληρώνουν όλοι, εννοούμε όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.