Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Στο νέο υπερταμείο περνούν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Αττικό Μετρό

Τη μεταφορά 6 ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αλλά και σειρά ρυθμίσεων για την μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει προσχέδιο του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2,8 δισ. ευρώ.
Στο νέο υπερταμείο περνούν...
σύμφωνα με το προσχέδιο οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου  "για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σχεδιάζεται στην τελική του μορφή να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, περιλαμβάνονται οι "εκκρεμότητες" στο πεδίο του υπουργείου εργασίας αλλά και σειρά διατάξεων για την αγορά ενέργειας, αλλά και μεταφορών.

Σε ειδικό κεφάλαιο του υπουργείου μεταφορών  ορίζεται επίσης ότι η  ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως δέκα (10) ετών για το τροχαίο υλικό. Ορίζεται επίσης ότι κατά την εκτέλεση των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών το Δημόσιο δύναται να επιτρέπει εκχώρηση απαιτήσεων των παρόχων από τις συμβάσεις αυτές μέσω σύναψης ειδικότερων συμφωνιών μεταξύ των παρόχων, ως εκχωρητών, και το Δημόσιο, τον ΟΣΕ Α.Ε. ή τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ως εκδοχέων, για την εξόφληση οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς, όπως μισθώματα από συμβάσεις μίσθωσης μονάδων τροχαίου υλικού ή αμοιβών για παροχή υπηρεσιών συντήρησης τροχαίου υλικού ή άλλων υπηρεσιών. 
Ενεργειακά
Εκ των 5 ενεργειακών προαπαιτούμενων, στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, περιλαμβάνεται ένα παραδοτέο της αξιολόγησης, δηλαδή η νομοθεσία για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο ενέργειας και βάσει αυτών δημιουργούνται τέσσερις νέες αγορές.
Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επιλύεται μια ακόμη ενεργειακή εκκρεμότητα, η οποία αφορά στη θέσπιση της νομοθεσίας για τη μετάβαση στη νέα δομή της αγοράς, ωστόσο παραμένουν ακόμη τρία ακόμη ζητούμενα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και ρυθμίσεις για το διαχωρισμό του δικτύου διανομής) καθώς και στις ΑΠΕ (τροποποίηση της κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, ρυθμίσεις για τη για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ).
Για τα υπόλοιπα ενεργειακά προαπαιτούμενα δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά ρυθμιστικές και άλλες αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι στο ενεργειακό πεδίο οι ρυθμίσεις που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, δεν εμφανίζουν κάποια αλλαγή σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση. Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου ορίζονται η χονδρική αγορά προθεσμιακών προϊόντων, η ενδοημερήσια αγορά, η αγορά επόμενης ημέρας και η αγορά εξισορρόπησης. Επίσης, ορίζονται οι Διαχειριστές κάθε μίας εκ των αγορών αυτών, καθώς και οι αρμοδιότητές τους για την αρμονική λειτουργία των αγορών που επιβλέπουν.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.