Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Μειωμένο ωράριο και επίδομα ημι-απασχόλησης αντί ομαδικών απολύσεων, προτείνει η Επιτροπή Σοφών

Μειωμένο ωράριο και επίδομα ημιαπασχόλησης σε όσους θα δουλεύουν και θα αμείβονται λιγότερο σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες προτείνει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μην διευκολυνθούν οι ομαδικές απολύσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με...

ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr στο πόρισμα για το νέο Εργασιακό το οποίο έχει λάβει από τους εμπειρογνώμονες ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προτείνεται ότι σε περιπτώσεις που μία επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο προκειμένου να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.
Αν υιοθετηθεί ένα μειωμένο ωράριο, τότε ο εργαζόμενος ο οποίος θα εργάζεται πλέον λιγότερες ώρες και έτσι θα λαμβάνει χαμηλότερο μισθό . θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή από την Κοινωνική Ασφάλιση για τις ώρες που δεν μπορεί να εργαστεί, προκειμένου να καλύψει τις μισθολογικές απώλειες του μειωμένου ωραρίου.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως  το Μνημόνιο προβλέπει ότι η επιτροπή σοφών πρέπει να βρει με ποιον τρόπο θα ευγραμμιστεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές  και όχι πως η Ελλάδα θα "αποφύγει" να αλλάξει το πλαίσιο αυτό με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της επιτροπής των σοφών, η οποία συγκροτήθηκε βάσει όσων προβλέπει το Μνημόνιο και απαρτίστηκε από μέλη τα οποία ενέκριναν τόσο το Υπ. Εργασίας όσο και οι θεσμοί, θα αποτελέσει -στην καλύτερη περίπτωση- τη "βάση" της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης -θεσμών και όχι κάποιο δεσμευτικό για τις δύο πλευρές ντοκουμέντο. 
Ο Υπ. Εργασίας διατείνεται πάντως πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ το 2013.
Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας του Ευρω-Δικαστηρίου έχει δηλώσει πως η απόφαση για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει δυνατότητα ομαδικών απολύσεων για το 10% των μόνιμων εργαζομένων (σε επιχειρήσεις με 100-300 απασχολούμενους), αλλά δεν επιτρέπει την αποφασιστική εμπλοκή του Κράτους στη σχετική απόφαση.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.