Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τη ρύθμιση της πώλησης κόκκινων δανείων

Φωτιές άναψε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία υποστηρίζει ότι η μορφή της ρύθμισης για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να υποβάλει κατά προτεραιότητα πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν...
καταλήξει σε ξένα Funds, δεν επιβλήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά «οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία» και «δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό».

Όπως αποκάλυψε ο ANT1, εκ μέρους του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το αρμόδιο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε σχετική ερώτηση δικηγόρου:

«Σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση.

Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας».
Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζονταν, πάντως, ότι το σύστημα που επιβλήθηκε με το νόμο 4354/2015 «παράσχει σημαντικές νομικές δικλείδες ασφαλείας» για την προστασία τόσο των οφειλετών όσο και των εγγυητών. 

Στο θέμα αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως η απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων δανείων» ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου και «οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική».

«Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική» είπε ο κ. Σταθάκης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομίας, σχολιάζοντας το θέμα είχε σημειώσει ότι η πρόταση να έχει κατά προτεραιότητα ο δανειολήπτης τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου του απορρίφθηκε από τους δανειστές. Υπογράμμιζαν, πάντως, ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη πριν από τη πώληση του δανείου του σε funds.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν:
«1. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

»2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη - εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

»3. Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

»4. Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.

»5. Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΤτΕ, προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.»
Πηγη:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.