Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Οι εργοδότες θα μπορούν να «διαβάζουν» σκληρούς δίσκους υπολογιστών εργαζομένων

Συνταγματική και νόμιμη είναι σύμφωνα με δύο αρεοπαγιτικές εισηγήσεις του Αρείου Πάγου η  χρήση στοιχείων που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών υπαλλήλων από τους εργοδότες.

Και μπορεί να γίνει η χρήση τους, όταν οι...

εργαζόμενοι αποφασίσουν να φύγουν και να εργαστούν σε ανταγωνιστική εταιρία, ενώ οι προηγούμενοι εργοδότες έχουν αστικές ή ποινικές αξιώσεις σε βάρος τους.

Οι επίμαχες εισηγήσεις φέρουν τις υπογραφές του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα  και του αρεοπαγίτη  Απόστολου Παπαγεωργίου οι οποίοι έκριναν πως είναι θεμιτή η χρήση αυτών των στοιχείων -χωρίς την συναίνεση των υπαλλήλων-και δεν παραβιάζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων τους.

Όπως επεσήμαναν στις εισηγήσεις τους , που αφορούσαν υπόθεση υπαλλήλων που φέρονται να διοχέτευαν επιχειρηματικά μυστικά σε ανταγωνίστρια εταιρία με την οποία στη συνέχεια συνεργάστηκαν, «οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές  πράξεις οι οποίες  βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων  ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται».

Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Oλομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.