Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δώσανε αυξήσεις 8-10% στους μισθούς της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σημαντική αύξηση που για έναν μηνιαίο μισθό μεταφράζεται σε αύξηση αποδοχών της τάξης του 8 έως 10% περιλαμβάνει η νέα συλλογική σύμβαση τριετούς διάρκειας που υπέγραψαν την Παρασκευή η διοίκηση της ΔΕΗ και οι...

εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ καθώς και άλλων τριών σωματείων της ΔΕΗ (Σπάρτακος, ΕΤΕ, ΠΑΣΥΠ).
Σημειώνεται ότι η νέα ΕΣΣΕ υπογράφεται ενόψει των εκλογών που ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η νέα σύμβαση έρχεται να δώσει και ένα σαφές στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης για την ευνοϊκή μεταχείριση που θα τύχουν οι εργαζόμενοι στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μαζί με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ήταν από τα πρώτα ραντεβού για το νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης είχε δεχθεί από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών αιτήματα για αποκατάσταση των μισθών στη ΔΕΗ. Ο ίδιος τότε είχε ζητήσει από τη ΓΕΝΟΠ να θέσει τα αιτήματά της στη διοίκηση της  ΔΕΗ ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση.

Τώρα εκτός από την έμμεση αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια άλλη ρύθμιση της σύμβασης που αφορά αυτή καθαυτή τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία μέχρι πριν λίγους μήνες βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και είχε χρειαστεί να συνάψει δάνειο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ με προνομιακούς όρους από τη ΔΕΗ για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ΕΣΣΕ προβλέπεται συνδικαλιστική παρακράτηση ύψους 2 ευρώ το μήνα από τους μισθούς των εργαζομένων ποσό που θα αποδίδεται στο σύνολό του στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί το δάνειο των 500 χιλιάδων ευρώ και το υπόλοιπο για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες της ΓΕΝΟΠ, η οποία δεν κατάφερε στο μεσοδιάστημα που είχε «κοπεί» η παρακράτηση.

Μάλιστα αξίζει να τονιστεί ότι η απευθείας παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς από τους μισθούς υπέρ τριτοβάθμιου συνδικάτου είχε κριθεί παράνομη από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για να παρακαμφθεί το πρόβλημα η παρακράτηση πλέον δε θα αφορά σε εισφορά της ΓΕΝΟΠ, αλλά σε εισφορά πρωτοβάθμιων σωματείων, που όμως θα αποδίδεται στο σύνολό της στη ΓΕΝΟΠ. 

Σε κάθε περίπτωση το ύψος αυτής της εισφοράς (2 ευρώ) που μέχρι πρόσφατα ήταν 0,5 ευρώ το μήνα, ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των ημερήσιων τροφείων που θα καταβάλει πλέον η επιχείρηση στους εργαζόμενους, δηλαδή επί της ουσίας η ΔΕΗ αποπληρώνει η ίδια το δάνειο που έδωσε στη ΓΕΝΟΠ για να καλυφθεί το μεγάλο άνοιγμα στα οικονομικά της Ομοσπονδίας. 

Τι περιλαμβάνει η νέα ΕΣΣΕ

Πιο αναλυτικά η νέα ΕΣΣΕ που υπεγράφη συνιστά μια μεγάλη επιτυχία για τη ΓΕΝΟΠ αφού περιλαμβάνει τις εξής θετικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΚΟ:

1. Τη χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8 έως 10% για το μέσο μισθό της ΔΕΗ

2. Διασφαλίζεται ότι δε γίνεται καμία απολύτως μείωση στους μισθούς

3. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους

4. Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη (μέχρι τώρα κατέβαλε από ελευθεριότητα) να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο

5. Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης

6. Στους εργαζόμενους στην εξυπηρέτηση πελατών χορηγείται επίσης ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ για κάθε μέρα πραγματικής απασχόλησης, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου

7. Διευρύνεται η μισθολογική εξέλιξη όλων των Κατηγοριών του τακτικού προσωπικού της Εταιρείας κατά ένα (1) μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. 

Τέλος εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΓΕΝΟΠ, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος (πρόσφατα είχε λάβει και δάνειο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ) κρίνεται και η πρόβλεψη της ΕΣΣΕ να παρακρατά από τη μισθοδοσία των εργαζομένων 2 ευρώ μηνιαίως ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά. Το ποσό θα αποδίδεται κάθε μήνα και για όλη τη διάρκεια ισχύος της ΕΣΣΕ στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Αντιδράσεις από την ΕΔΟΠ

Σημειώνεται εξάλλου ότι η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού  της ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της επιτίθεται εναντίον της ΓΕΝΟΠ και αφήνει αιχμές για συναλλαγή, στο πλαίσιο της υπογραφής της ΕΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι υπογράφηκε μόνο από 13 σωματεία σε σύνολο 24. 

Η ΕΔΟΠ μιλά για μεθόδευση προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες της διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ και για ερωτηματικά που εγείρονται για την ασφάλεια των αποδοχών στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα σε σχέση με την καταβολή τροφείου , με τη δέσμευση ότι τα 2 ευρώ θα πηγαίνουν στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ, η ΕΔΟΠ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εδώ αποκαλύπτεται η εγρήγορση της υπογραφής και η όλη σκοπιμότητα… εγείρεται περάν όλων των άλλων ηθικό ζήτημα γιατί δημιουργείται μια νέα χρηματοδότηση υπέρ ΓΕΝΟΠ ενώ θεσμοθετείται και πάλι εισφορά εργαζομένων υπέρ της Ομοσπονδίας  με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη. Άραγε δεν αρκεί η αύξηση των εισφορών των σωματείων μελών υπέρ ΓΕΝΟΠ που έγινε πρόσφατα με απαίτηση της ΓΕΝΟΠ από 0,53 σε 1,65 ευρώ. Κατά την άποψή μας η όλη ρύθμιση πρόκειται για  πράξη που θέλει να μας αμαυρώσει  στα μάτια της κοινωνίας για μία ακόμη φορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς» αναφέρει η ΕΔΟΠ.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.