Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ντάισελμπλουμ: «Καμία καταβολή δόσης χωρίς υλοποίηση της συμφωνίας»

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Περάσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες συζητώντας ποιος θα μιλήσει με ποιον και που κι αυτό...
ήταν κυριολεκτικά χάσιμο χρόνου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.
Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσουν την Τετάρτη. Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά θα υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και αποστολές τεχνοκρατών στην Ελλάδα. «Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε και προσέθεσε ότι «μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις».
«Αν συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και αρχίσει η εφαρμογή τους θα μπορούσε να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» ανέφερε επίσης ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς και δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Εξάλλου, ανέφερε ότι συζητήθηκαν διαρθρωτικά μέτρα και ο τρόπος για να τονωθούν οι επενδύσεις.
Αναφερόμενος στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη είπε ότι θα πρέπει να αποσταλεί στους θεσμούς, γιατί το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στο πλαίσιο συζητήσεων με τους θεσμούς «εμείς το χαιρετίζουμε αλλά θα πρέπει να το εγκρίνουν και οι θεσμοί» είπε.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως δεν υπήρξε λεπτομερής συζήτηση πάνω στο θέμα της Ελλάδας. «Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προέχει είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό είναι αναγκαίο για την επέκταση του προγράμματος. Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα».
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.