Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ECONOMIST: Να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις ο Τσίπρας

«Είναι πια αργά για να διορθωθεί η ζημιά στην ελληνική οικονομία» αναφέρεται σε άρθρο
Ο πόλεμος που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού είναι μεγάλος.
Ενδεικτικός είναι ο τίτλος «Η ελληνική οικονομία ξεμένει», από άρθρο του Economist, στο οποίο...
επισημαίνεται ότι η μικροπολιτική το τελευταίο διάστημα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Το άρθρο τονίζει πως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εγκαταλείψει πολλές από τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά, προσθέτοντας όμως ότι είναι πια αργά για να διορθωθεί η ζημιά στην ελληνική οικονομία. Ο Economist αναφέρεται στην αρνητική επίδραση που είχαν οι πρόωρες εκλογές στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ανέκοψαν την ανάκαμψη που είχε παρουσιάσει τους πρώτους μήνες του 2014, μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης.
Σύμφωνα με το άρθρο, η πολιτική αναταραχή έπληξε την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά με τρεις βασικούς τρόπους. Πρώτον, η ανησυχία σχετικά με ένα πιθανό Grexit προκάλεσε μια μαζική εκροή καταθέσεων που κατ’ επέκταση οδήγησε στην ανάγκη των τραπεζών να απευθυνθούν στον ELA.
Δεύτερον, η πολιτική αναταραχή προκάλεσε νέα αβεβαιότητα και οι εγχώριοι επενδυτές έχουν βάλει έργα σε αναμονή ενώ οι ξένοι επενδυτές μένουν μακριά.   Τρίτον, έχει προκαλέσει μια κρίση στα δημόσια οικονομικά, καθώς αποκλεισμένη από τις αγορές και χωρίς βοήθεια από τους πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να πληρώσει τους λογαριασμούς.
«Μπορεί η νέα κυβέρνηση να έκανε πίσω από μια επικείμενη ρήξη με τους πιστωτές της, αλλά η προθυμία της να φτάσει τόσο κοντά (στη ρήξη) πλήγωσε την οικονομία και έφερε το κράτος στα πρόθυρα πτώχευσης. Ακόμη χειρότερα, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη ζημιά, κατά την άνοιξη, αφού τίποτα δεν έχει διευθετηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών».
Η Ελλάδα δεν θα δει χρήματα, αν δεν τηρήσει την δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι δανειστές της θεωρούν αναγκαίες, προκειμένου να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία, σημειώνει το άρθρο και προσθέτει, μεταξύ άλλων, πως «μπορεί η Αθήνα να κέρδισε την άδεια των πιστωτών της για χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο ακόμη και αυτή η παραχώρηση μπορεί να αποδειχθεί ανούσια».
Για να ξαναβρεί η Ελλάδα την οικονομική της ανάκαμψη, «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αθετήσει ακόμη περισσότερες προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά, ακόμη όμως και αν το πράξει εξ ολοκλήρου, δεν υπάρχει τρόπος να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στην οικονομία από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών», καταλήγει.
Πηγή:news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.