Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Αγαπητέ Αλέξη μην χάσεις άλλο χρόνο, για το καλό της χώρας και της ευρωζώνης»

Οι δανειστές της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική πολιτική ηγεσία για τις καταστροφικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας και του πιστωτικού γεγονότος που θα ακολουθήσει, αν η χώρα...
αθετήσει την πληρωμή έστω και μιας μόνο δόσης προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην R, αποκλείουν κάθε σκέψη για περίεργες ενδιάμεσες ρυθμίσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας ξεκαθαρίζοντας ότι:
1) η ΕΚΤ δεν δύναται να αυξήσει το όριο εκδόσεως τριμήνων γραμματίων γιατί πρώτον αυτό θα αποτελούσε άμεση χρηματοδότηση της κυβέρνησης (αφού το επιπλέον ποσό θα αγοραστεί από τις τράπεζες για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού) και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεύτερον γιατί ο ενιαίος οργανισμός εποπτείας των τραπεζών SSM εκτιμά ότι οι τράπεζες “δεν πρέπει να διακρατούν πολλά από αυτά τα σκουπίδια” (σσ. junk).
2) η ελληνική πλευρά πρέπει να ξεχάσει ιδέες όπως “το να πληρώσει η ΕΚΤ με τα κέρδη επί ελληνικών τίτλων το ΔΝΤ” και “να σπάσει η δόση σε κομμάτια που θα εκταμιευθούν προκαταβολικά γιατί οι εταίροι πρέπει τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας” που διακινούνται στην Αθήνα και να επικεντρωθεί στο κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης.
3) να σταματήσει η Αθήνα να αναλώνει χρόνο και φαιά ουσία στην μετονομασία των ελεγκτικών μηχανισμών, του προγράμματος και τη μελλοντικής ρύθμισης (νέο δάνειο) και να κάτσει να συνεργαστεί με το προσωπικό της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για να καθοριστούν τα μέτρα που θα ολοκληρώσουν τη “συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού” (staff level agreement) που θα ξεκλειδώσει τη δόση.
Η χώρα έχει έξι εβδομάδες καιρό (τέσσερις διαπραγμάτευση και δύο εφαρμογή και νομοθέτηση) στην καλύτερη των περιπτώσεων για να πάει στο eurogroup του Μαίου,  έτοιμη να πάρει τα λεφτά της δόσης. Για να συμβεί δε αυτό πρέπει:
- να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 (πρωτογενές έλλειμμα)
- να ψηφιστούν αλλαγές σε φορολογικό, ΦΠΑ, δημόσιο,
- να γίνουν αποκρατικοποιήσεις,
- να ψηφιστούν ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και εργασιακά.

Γιούνκερ: «Μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου, αλλά μην ξεχνάς ποτέ ότι οι δυνατότητές της Κομισιόν είναι συγκεκριμένες»
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι κακώς τον αναζήτησε την περασμένη εβδομάδα πριν από το eurogroup, γιατί ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να αλλάξει την βούληση των κρατών μελών. Του εξήγησε μάλιστα ότι και ο ίδιος ως πρόεδρος της Κομισιόν συμφωνεί πως έχει χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος και πως “η 1η Απριλίου είναι πολύ κοντά”.
Γιούνκερ: «πρέπει να ξέρεις ότι οι εταίροι δεν θα κάνουν πίσω αν τα σπάσετε με την τρόικα για τα μέτρα»
Υπάρχουν υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζονται για grexit, φέρεται να ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, για την περίπτωση που το πλέον εφιαλτικό σενάριο επαληθευτεί. Οι κοινοτικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα και οι συμπληρωματικές πηγές θα εξαντληθούν. Εκεί ούτε η Κομισιόν ούτε ο Γιούνκερ θα μπορέσει να κάνει κάτι για να βοηθήσει και σαφώς το κακό κλίμα στο eurogroup και στις σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας δεν αποτελεί ελαφρυντικό.
Ειδικά το δεύτερο αναμένεται να οδηγήσει σε ανυπέρβλητα εμπόδια όταν η Ελλάδα θα συζητά το τρίτο δάνειο στα τέλη της Άνοιξης.
Σούλτς: «κ.πρωθυπουργέ δεν καταλαβαίνω ποια είναι η στρατηγική σας»
Αυτή η συνάντηση Σούλτς - Τσίπρα δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη λένε πηγές το περιβάλλοντος Σούλτς. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μάταια προσπάθησε να εξηγήσει ότι επικοινωνιακά η Ελλάδα έχει χάσει πολύ έδαφος στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι αποσύρονται αργά αλλά σταθερά.
Ο ίδιος ο Σούλτς μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντηση  έλεγε: “ο κ.Τσίπρας ήρθε να μου ζητήσει να μεσολαβήσω για την επίλυση του βραχυπρόθεσμου προβλήματος χρηματοδότησης της χώρας την επόμενη εβδομάδα. Του είπα ότι πρέπει να μιλήσει με την ΕΚΤ και το eurogroup και όχι με εμένα”. Στην ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει πως το ζήτημα της χρηματοδότησης θα λυθεί απάντησε σκωπτικά: “αυτοί που πιστεύουν πάνε στην εκκλησία”.
Το σκηνικό θυμίζει Γιουγκοσλαβία πριν τον πρώτο πόλεμο
Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος του κοινοβουλίου με πολύχρονη θητεία στο Λαϊκό Κόμμα έλεγε στην R, περιμένοντας να τελειώσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ.Γλέζο:
«Για μένα είναι σαν να ξαναβλέπω το ίδιο έργο δεύτερη φορά. Το 1989 στη Γιουγκοσλαβία, λίγο πριν ξεκινήσει ο πρώτος πόλεμος, είχαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, είχαμε ένα κράτος που βρισκόταν σε καθεστώς εσωτερικής πτώχευσης δεν είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και χρησιμοποιούσε πολύ έντονα τον παράγοντα του εξωτερικού εχθρού για να δικαιολογήσει τις δικές του εσωτερικές αδυναμίες. Είχαμε συνεχώς ένα βομβαρδισμό προπαγάνδας ότι για την κατάσταση φταίνε οι Κροάτες, ότι για την κατάσταση φταίνε οι Γερμανοί, βλέπαμε συνεχώς στην τηλεόραση βίντεο με τους κακούς Κροάτες με τα γερμανικά τάνκς να κατεβαίνουν στον ΒΠΠ και συνθήματα του τύπου ότι οι Σέρβοι ποτέ δεν θα γίνουν ξανά σκλάβοι και δεν θα πληρώσουν τα λάθη των άλλων και για όλα τα δεινά της Γιουγκοσλαβίας, είναι σαν να βλέπω το έργο δεύτερη φορά, αυτή τη φορά στη δική μου πατρίδα». 
Πηγή:www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.