Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο μας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σε περίπτωση που οι εταίροι απορρίψουν τελικά τις προτάσεις της Ελλάδας, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Serra», μια ημέρα πριν τη...
συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να κάνουμε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, με την εφημερίδα να συμπληρώνει τη δήλωση του Ελληνα υπουργού αναφέροντας πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι για την παραμονή στο ευρώ.
Μάλιστα στην ερώτηση αν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών απαντά. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Επειτα από πέντε χρόνια που οι κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι θέλουν να σώσουν τη χώρα και τα φόρτωσαν όλα στις πλάτες των οικονομικά ανίσχυρων, ο κόσμος καταλαβαίνει. Με σταματούν στον δρόμο και το μόνο που μού ζητούν είναι να πούμε την αλήθεια και να δώσουμε πίσω στη χώρα την αξιοπρέπειά της.
Οσο για το εάν υπάρχει πρόβλημα μετρητών, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για τα υπόλοιπα θα δούμε».
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο δάνειο και ότι αυτό που προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο δάνειο, δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανείου έναντι ενός προγράμματος που πρέπει να σεβαστούμε» αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του και συμπληρώνει: «Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι αυτή ενός σχεδίου που να ξαναδώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποσαφηνίζει ότι από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει μια δεύτερη φάση, ένα δεύτερο επίπεδο, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη που να βασίζεται σε μια λογική φορολογική προσέγγιση».

Τα κύρια σημεία που θέτει είναι «ένα αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα, διότι εκείνο που προβλέφθηκε στο παρελθόν θα στραγγάλιζε την Ελλάδα, μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας».

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, τις χαρακτήρισε τυπικές, ενώ στην ερώτηση «αν θεωρεί ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης», ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης. Αντιθέτως, θα αγοραστεί μεγάλη ποσότητα γερμανικών ομολόγων. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικά ομόλογα. Όχι αύριο. Θεωρώ τον Ντράγκι εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο».
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.