Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πρωθυπουργέ και ΥΠΟΙΚ, οι προτάσεις σας ειναι χειρότερες της τρόικας

Η Ελλάδα μπορεί να δώσει στον κόσμο ένα (απαραίτητο) μάθημα, είναι τίτλος δημοσιεύματος του Forbes το οποίο υπογράφει ο Steve Forbes, στο οποίο ουσιαστικά απευθύνεται επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό...
Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Όπως τονίζει, μπορεί η Ελλάδα να έχει κερδίσει τετράμηνη παράταση από τους πιστωτές, αλλά η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, και όλοι το ξέρουν, κυρίως οι κύριοι χρηματοδότες της Ευρώπης, οι Γερμανοί.

«Όπως θα έχετε μόλις μάθει, η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι κλάσμα μόνο του τι συνήθιζε να είναι. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι είχαν πολύ χρόνο να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πολίτες σας δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς υποτιθέμενα ασφαλέστερα καταφύγια».

Ακόμη, το Forbes επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να έχουν δίκιο στις ενστάσεις τους για αύξηση του ήδη τρομακτικού 23% ΦΠΑ, και έχουν δίκιο όταν λένε ότι το τωρινό πρόγραμμα δεν λειτουργεί, «αλλά οι ιδέες σας –υψηλότεροι φόροι στους {πλούσιους}, περισσότεροι κυβερνητικοί γραφειοκράτες, σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση, αύξηση του κατώτατου μισθού- είναι χειρότερες».

«Εάν είστε σοβαροί για την διάσωση της χώρας σας και των ανθρώπων από μια πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να πάρετε τα οποία θα προωθήσουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντάς σας παράλληλα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα που να πάει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η Ελλάδα να ζητάει βοήθεια. Αυτοί είναι η μείωση των φόρων στα προσωπικά εισοδήματα στο 10%, και τον ΦΠΑ στο 15%. 

"Ασφαλώς, η τρόικα και οι άλλοι θα φωνάξουν ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Αλλά η απάντησή σας θα είναι πως δεν μπορείτε να μην το κάνετε. Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας είναι ο λόγος που η χώρα έχει μια μεγάλη παραοικονομία".

Επίσης, το Forbes συστήνει ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. "Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν σχεδόν απρόθυμες να καταλήξουν στο τι ανήκει πραγματικά στο κράτος και πόσοι άνθρωποι απασχολούνται σε αυτούς τους οργανισμούς.

Το 2011, παρακολούθησα ένα συνέδριο στην Αθήνα, αναφορικά με το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Μεταξύ όσων συμμετείχαν, ήταν και Πολωνοί αξιωματούχοι που είχαν στο παρελθόν διεξάγει αναρίθμητες πωλήσεις κρατικών assets και εταιρειών, που οδήγησαν σε δισ. ευρώ. Με αγανάκτηση οι εν λόγω αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν θα τους συναντούσε καν για να συζητήσουν τα μαθήματα που είχε πάρει ην Πολωνία για τον σωστό τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι πιστωτές σας μπορούν πολύ σωστά να ισχυριστούν ότι το να συνεχίζουν να σας διασώζουν όταν αρνείστε με σθένος να προωθήσετε μια τέτοια προφανή πορεία μεταρρύθμισης, είναι γελοίο".

Επίσης, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να διαλύει τις προσπάθειες όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, και να υποδέχεται τέτοιους επενδυτές "με ανοιχτές αγκάλες και όχι με δυσπιστία", ακόμη συστήνει να καταστεί πιο εύκολη η διαδικασία του επιχειρείν, να αλλάξουν οι εργασιακοί νόμοι που "σκοτώνουν" τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και τέλος, "μην σκεφτείτε καν να εγκαταλείψετε το ευρώ".

Και καταλήγει με την ευχή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, να "αποδείξετε σε όλους εμάς τους σκεπτικιστές ότι έχουμε λάθος, και βάλτε την χώρα σας σε πορεία για να γίνει το Χονγκ Κονγκ/η Σιγκαπούρη/η Ελβετία της Μεσογείου".
Επιμέλεια: Έφη Ευθυμίου
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.