Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Προσπάθεια υποβάθμισης του ραντεβού δανειστών-ΤΑΙΠΕΔ

Οι αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης η προγραμματισμένη συνάντηση των αξιωματούχων της πρώην τρόικας και νυν «θεσμών» με το ΤΑΙΠΕΔ που αποκάλυψε το Capital.gr, οδηγεί την κυβέρνηση σε «αναδίπλωση» και ενδεχομένως και σε ακύρωση των συναντήσεων.
Το πρόβλημα φέρεται από αρμόδιες πηγές να ανέκυψε καθώς... κομματικά στελέχη κυρίως υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον τρόικα, δεν υπάρχει λόγος για έλευση τοποτηρητών-τεχνοκρατών. Επίσης επισημαίνουν  ότι η γραμμή της κυβέρνησης και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί αντικείμενο της συμφωνίας που χειρίζεται με τους εταίρους ο ΥΠΟΙΚ.
Άλλωστε, η βασική διαφοροποίηση που θεωρητικά ανακύπτει από την κατάργηση της τρόικας και τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, είναι ότι παύει ταυτόχρονα και ο επιτόπιος έλεγχος που ασκούσαν επί ελληνικού εδάφους.

Σε αυτό το πλαίσιο,  κορυφαίο στέλεχος εξερχόμενο της συνάντησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών στο ΥΠΟΙΚ ανέφερε «δεν έχω  υπόψη μου τίποτα τέτοιο», ενώ κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και του Μαξίμου ανέφεραν ότι «δεν ισχύει το ραντεβού»..
 
Υπενθυμίζεται ότι προηγουμενως το Capital.gr, σε δημοσίευμα με τίτλο "Έρχεται η τρόικα στην Αθήνα" ανέφερε τα εξής:
"Ξεκινούν την Τετάρτη στην Αθήνα διαπραγματεύσεις στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές των δανειστών. Τα στελέχη αυτά της τρόικα (σ.σ. ή θεσμών όπως ονομάζονται πλέον) θα έχουν ραντεβού στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να εξεταστεί η κατάσταση και η κυβερνητική πολιτική στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείονται και επαφές με άλλα κυβερνητικά στελέχη. 
Κοινοτικοί κύκλοι που μίλησαν στο Capital.gr επισημαίνουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας στο οποίο οι δανειστές περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της παρούσας κυβέρνησης. 

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ. «Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dijsselbloem. 

Επίσης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και στην ανακοίνωση του ESM η οποία αναφέρεται στη συνέχιση του μνημονίου. 

Επισημαίνουν παράλληλα την μεγάλη ανάγκη της κυβέρνησης να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η έκδοση της Τετάρτης των εξάμηνων εντόκων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Kαι ο χρόνος τελειώνει για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τους δανειστές αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει 300 εκατ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Την επόμενη Παρασκευή  13 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσει άλλα 336 εκατ ευρώ, ενώ την Δευτέρα 16 πρέπει να αποπληρωθούν 560 εκατ ευρώ και  την Παρασκευή 20 άλλα 336 εκατ ευρώ. Πρόκριμα θεωρούνται οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ  Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη για την  ποσοτική  χαλάρωση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μάχεται για να διασφαλίσει διαθέσιμα "ξύνοντας" τον "πάτο" του πηγαδιού των χρημάτων που διαθέτουν φορείς της γενικής κυβέρνησης που συγκεντρώνονται στους λογαριασμούς της ΤτΕ.  Ηδη, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ -που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων αγροτών- μεταφέρονται σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρακτική η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί και για άλλους κρατικούς φορείς".
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.