Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Spiegel: Καλές οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος

Μια μέρα πριν την έλευση της τρόικας το Spiegel υποστηρίζει ότι οι προοπτικές του ελληνικού χρέους είναι καλές, επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά - Παραμένει το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
Σύμφωνα με σύντομο .... άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ' ό,τι έχει αρχικά προβλεφθεί.
Χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού
Το περιοδικό επικαλείται κύκλους της τρόικας, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το μερίδιο το ποσοστό των χρεών σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να μειωθεί ως το 2022 κάτω από το ποσοστό του 110% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αιτία για τις «καλές προοπτικέ» είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις χρηματαγορές, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. Λόγω αυτών θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ' ότι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Το περιοδικό επισημάνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση διαθέτει πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Χρειάζεται συμφωνία των δανειστών
Όπως υπενθυμίζει το Spiegel ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε συγκεκριμένα τα 11 δισ. ευρώ από προηγούμενο πακέτο βοήθειας. Εδώ προφανώς το περιοδικό εννοεί το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τo οποίo προβλέπεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.
Προϋπόθεση βέβαια είναι η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξ ου και η προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να αποσπάσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεση της Άγκελα Μέρκελ. Όπως τέλος αναφέρει, το περιοδικό, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.