Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας στους δύο δεν μπορεί να πληρώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές


Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ. Το 60% εμφανίζεται απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάστασή του, ωστόσο, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν ενδείξεις ότι το ....
κλίμα βελτιώνεται. Ενδιαφέρον συμπέρασμα, ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις οικονομικές εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα.
Η έρευνα του ΕΒΕΑ -που διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 16-18 Σεπτεμβρίου 2014 -  παρουσιάζει τους συμμετέχοντες επιφυλακτικούς, τόσο σχετικά με το κοινωνικό όφελος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Στο πρώτο από τα τρία ερωτήματα που κατά περίπτωση έθεσε το ΕΒΕΑ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη συμβολή των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε ποσοστό 55% θεωρεί πως τα οικονομικά μέτρα αυτά δε θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ μόλις το 29% διατηρεί αντίθετη άποψη. Σημαντικό είναι το ποσοστό αβεβαιότητας ανάμεσα στους συμμετέχοντες, όπου σχεδόν 2 στους 10 δεν ήταν σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε στη δυνατότητα εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 59%, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, με μόλις το 26% να το θεωρεί εφαρμόσιμο. Και εδώ το ποσοστό αβεβαιότητας στο 15% είναι αρκετά σημαντικό.
Στο τρίτο ερώτημα του ΕΒΕΑ για το οικονομικό του βαρόμετρο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων, συγκεκριμένα το 55% αυτών, θεωρεί ότι πλέον είναι αδύνατη η εκπλήρωση υποχρεώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσεως, ενώ μόλις το 41% αυτών θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές. Το ποσοστό αβεβαιότητας σε αυτό το ερώτημα διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 4% του συνόλου.
Σε ότι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα ποσοστά φανερώνουν αισθητή μεταβολή. Περισσότεροι από 2 στους 10, και συγκεκριμένα το 22% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για την μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 18%. Εντούτοις, το ποσοστό απαισιοδοξίας παρουσίασε σημαντικότερη βελτίωση, μειωμένο από το 65% στο 57%, γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχει σημαντικά μεγάλη μερίδα των πολιτών που πλέον διατηρεί θετικότερη στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον και εξίσου σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού αβεβαιότητας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 21%.
Σε ότι αφορά στην πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, μόλις το 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισιόδοξοι, σημειώνοντας πάραυτα μια βελτίωση 5 ποσοστιαίων μονάδων από τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας. Το ποσοστό απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων όμως διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 60%, γεγονός που πιθανώς να υποδηλώνει τη δυσκολία μεταστροφής του αρνητικού κλίματος, ενώ και το ποσοστό αβεβαιότητας είναι αρκετά υψηλό στο 19%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ανάφερε πως η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επεσήμανε και το γεγονός ότι οι πολίτες δείχνουν να αμφιβάλλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των δαπανών των νοικοκυριών, αλλά και για την εφαρμοσιμότητα των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Πηγή:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.