Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόστιμο €100.000 σε εταιρεία για "φακέλωμα" 5 εκατ. φορολογούμενων

Του Παναγιώτη Στάθη
"Καμπάνα" 100.000 ευρώ για παράνομη δημιουργία αρχείου με στοιχεία εισοδήματος 5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, πάνω από 100.000 στοιχεία γεννήσεων από τρία μαιευτήρια, πάνω από 200.000 πιστωτικές κάρτες, μέχρι από εκλογικούς καταλόγους τοπικής ....

οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, έριξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε συγκεκριμένη εταιρεία.
Πρόκειται, όπως προκύπτει από την απόφαση 100?2014 της Αρχής για την εταιρεία ΡΑΝΝΕΡ η οποία είχε τιμωρηθεί και κατά το παρελθόν και εμφανίζεται από την απόφαση να επεξεργαζόταν τα δεδομένα και να έφτιαχνε λίστες που πουλούσε στους πελάτες της, οι οποίες περιλάμβαναν στοχευμένο κοινό για προωθητικές ενέργειες. Εντοπίστηκε επίσης και μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Spam). Η Αρχή τής επέβαλε συνολικό πρόστιμο 100.000 ευρώ και διατάσσει την καταστροφή των επίμαχων αρχείων. Με πρόστιμο 15.000 ευρώ τιμωρήθηκε η εταιρεία ADD ONE που συνδέεται με την αποστολή spam mail. Παράλληλα, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στην εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθεί πώς αποκτήθηκαν όλα αυτά τα δεδομένα που εκτιμάται ότι προέρχονται από παράνομες πηγές.

Τι εντοπίστηκε
Σύμφωνα με την Αρχή, εντοπίστηκαν:

-Δηλώσεις φόρου εισοδήματος που αφορούν πάνω από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους τα οποία μπορούν να προέρχονται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

-Αρχεία με πάνω από 110.000 γεννήσεις από τη δεκαετία του 1990 σε τρια μαιευτήρια

-δεδομένα 200.000 προσώπων που κατέχουν πιστωτικές κάρτες 

-τα στοιχεία και οι αριθμοί τηλεφώνων 4.300.000 συνδρομητών του ΟΤΕ, συνδιασμένα με στοιχεία εισοδήματος και τμήμα αριθμού πιστωτικής κάρτας,

-ονόματα και ταχυδρομικές διευθύνσεις πελατών πιτσαρίας 

-αντίγραφα εκλογικών καταλόγων των δήμων Κηφισιάς, Ν. Ερυθρέας και Εκάλης, -λίστα μελών της Τ.Ο Βούλας του ΠΑΣΟΚ.

-Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε και τιμολόγιο πώλησης σε τραπεζική θυγατρική έναντι 14.760 ευρώ καταλόγου 5 εκατομμυρίων συνδρομητών τηλεφωνίας.

Η αρχή διαπίστωσε ότι τα δεδομένα προέρχονται από μη προσβάσιμες πηγές και "δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης ότι τα δεδομένα αυτά όχι μόνο τηρούνται παρανόμως, αλλά έχουν προέλθει και με παράνομο τρόπο, ο οποίος μάλιστα χρήζει περαιτέρω διερεύνσης."

Τι λέει η εταιρεία
Η εταιρεία στο υπόμνημά της υποστηρίζει ότι τα αρχεία ανήκαν σε πελάτες της που τα είχαν δώσει για επεξεργασία. Για τα αρχεία με οικονομικά δεδομένα υποστήριξαν ότι ανήκουν στην τράπεζα HSBC. Για τους εκλογικούς καταλόγους είπαν ότι ο διαχειριστής της εταιρείας είναι πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και τους χρησιμοποίησε ενώ ήταν υποψήφιος. Για το αρχείο του ΟΤΕ υποστήριξαν ότι προέρχεται από τους έντυπους καταλόγους. 

Εκτός από την εταιρία ΡΑΝΝΕΡ, τιμωρήθηκε με πρόστιμο και η HSBC. Από την τραπεζική θυγατρική ζητήθηκε η καταστροφή αρχείου ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία συνεργασία με την τράπεζα που αναφέρεται στο σκέλος της κατοχής αρχείου πιστωτικών καρτών.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.