Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Nomura: 24 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα χωρίς νέο Μνημόνιο

Στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα ξεκινήσουν στα τέλη αυτού του μήνα θα είναι πολύμηνες προχωράει ο επενδυτικός οίκος Nomura σε ανάλυσή του για τη χώρα. Παράλληλα, ως μεγάλη αβεβαιότητα χαρακτηρίζει την εκλογή Προέδρου της ....
Δημοκρατίας, ενώ από τα πολλά σενάρια για τη μετά Μνημόνιο εποχή, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν επικρατέστερο εκείνο που θα έχει τρία χαρακτηριστικά:
• Μιας ελαφράς μορφής αιρεσιμότητα (conditionality) το 2015 και το 2016, που συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους.

• Μία πιο «ευέλικτη» παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

• Ενδεχομένως μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Πάντως, η Nomura έχει προχωρήσει και στην κοστολόγηση των σεναρίων της επόμενης ημέρας. Ετσι, εάν επιλεγεί η πλήρης έξοδος της Ελλάδας από οποιοδήποτε πρόγραμμα, η χώρα θα χρειαστεί 24 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Εάν επιλεγεί να υπάρχει μία πιστωτική γραμμή από τον ESM, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα μειωθούν στα 12 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο ύψος (12 δισ. ευρώ) θα ανέλθουν εάν επιλεγεί ένας συνδυασμός πιστωτικής γραμμής από τον ESM και χρήσης των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Απλώς στην τελευταία περίπτωση η πιστωτική γραμμή από τον ESM θα είναι μικρότερη. Πέραν αυτών, η Nomura υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανοιχτά μέτωπα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στους τομείς του ασφαλιστικού και των εργασιακών, αλλά επισημαίνει και την υποχρέωση κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.