Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την τροπολογία για το δωρεάν ρεύμα

Αποσύρθηκε γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ ή γιατί πρέπει να συζητηθούν εκτενώς, όπως υποστηρίζουν στο κόμμα - Θα τις ξανακαταθέσουμε, εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Δρίτσας - Τι υποστήριξε ο Γιάννης Μανιάτης για το κόστος ....
του μέτρου
Εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η ενέργεια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τροπολογία που είχαν καταθέσει αρκετοί βουλευτές του μεταξύ των οποίων και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Η βουλευτική τροπολογία είχε κατατεθεί πριν από περίπου δέκα ημέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με συμβάσεις μίσθωσης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατάκολου και ζητούσε παροχή δωρεάν ποσότητας 3.600 kwh το χρόνο σε όλους τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Μαζί της είχε κατατεθεί και δεύτερη τροπολογία που ζητούσε κατάργηση της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης η οποία επίσης αποσύρθηκε.

Επισήμως, το κόμμα υποστηρίζει  ότι προχώρησε στην απόσυρση με το σκεπτικό ότι η συζήτηση των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες έπρεπε να γίνει με τρόπο που θα έδινε μεγαλύτερη άνεση χρόνου και διότι κατατέθηκαν πολλές υπουργικές τροπολογίες από την κυβέρνηση.

«Είναι δύο τροπολογίες που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να γίνει ευρεία συζήτηση. Θα τις ξανακαταθέσει» εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Δρίτσας και πρόσθεσε ότι έχουν κατατεθεί εννιά υπουργικές τροπολογίες και το προεδρείο δεν θα έπρεπε να δεχθεί τουλάχιστον τις εκπρόθεσμες και «ο κάθε υπουργός να αντιμετωπίζει τη Βουλή ως να είναι φέουδο».

Ωστόσο, άλλοι εντοπίζουν τους λόγους απόσυρσης στην σημαντική διαφορά που εντοπίζεται μεταξύ τροπολογίας και εξαγγελιών Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα σε όλες τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας. Υπολόγισε μάλιστα ότι το μέτρο αφορά περίπου 300.000 δικαιούχους και το κοστολόγησε στα 59 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη όμως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σχολιάζοντας την τροπολογία για το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες είπε: «Στην τροπολογία σας ζητάτε η ΔΕΗ να μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του ΚΟΤ. Και το υπογράφει πρώτος ο κ. Τσίπρας. Μα δεν ξέρετε ότι σε κανένα λογαριασμό, σε καμία σύνδεση του ΚΟΤ δεν έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα; Δεν το ξέρετε αυτό; Πουθενά στην Ελλάδα. Άρα τι μας λέτε; Λέει επίσης, η τροπολογία ότι στους δικαιούχους του ΚΟΤ χορηγείται, ανά οικογένεια, δωρεάν ποσότητα 1.200 κιλοβατώρες. Άκουσα ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι για κόστος 59 εκατ. ευρώ και ζήτησα από τις υπηρεσίες να πάρουν την τροπολογία και να εκτιμήσουν το κόστος. Το κόστος είναι 263 εκατ. ευρώ και ο αριθμός βγαίνει από πολλαπλασιασμό 560.845 δικαιούχων ΚΟΚ που παίρνουν φθηνότερο ρεύμα επί τα τρία τετράμηνα του έτους». «Ο πολλαπλασιασμός βγάζει 263 εκατ. ευρώ. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει και δεν αναρωτιέμαι βεβαίως ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος» είπε ο κ. Μανιάτης.

Απάντηση, επιχείρησε να δώσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι  σε σχέση με το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και την εξαγγελία της Θεσσαλονίκης, η κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά με 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχιας και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, να μην σκιαμαχούμε με αριθμούς αλλά να αντιδικούμε για πολιτικές».

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.