Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ολάντ υπέρ της Ευρώπης «δυο ταχυτήτων» - Θέλει Γερμανία και Γαλλία να ορίζουν την Ε.Ε

Έτοιμος να υποστηρίξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων υπό γαλλογερμανική ηγεμονία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την οποία επιχείρησε να εξηγήσει γιατί ζητάει παράταση ....
στην προθεσμία που έχει η Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμα της στο 3%.

«Στη συνάντηση κορυφής της 24ης Οκτωβρίου θα εξηγήσω ότι, η πρόκληση για τη Γαλλία είναι να καλύψει την καθυστέρηση που έχει σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, σε σύγκριση με τη Γερμανία. Θα εξηγήσω επίσης ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού (1,4% για τα δεκαετίας). Θα πρέπει βέβαια να παρουσιάσουμε μια μειωτική τάση γιατί δεν δεχόμαστε την αύξηση του χρέους, πρωτεύει όμως η απασχόληση, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα».

«Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Διότι δεν είναι δυνατόν δύο τόσο κοντινές και παρόμοιες οικονομίες να έχουν τέτοια αποτελέσματα στο ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου: Η Γερμανία έχει ένα πλεόνασμα 150 δις ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει έλλειμμα κοντά στα 60 δις. Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο» πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.  

Ένα δεύτερο επιχείρημα που ανέπτυξε είναι η θέση ότι μια οικονομία δεν μπορεί να πετύχει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και συγχρόνως και με την ίδια ένταση την αποκατάσταση των δημοσίων λογαριασμών της. 
Μάλιστα, αναφερόμενος ειδικά στη Γαλλία, υπογράμμισε ότι ο πιο μεγάλος κίνδυνος αφορά στην απασχόληση, η οποία γίνεται για τον ίδιο προτεραιότητα.
«Εκείνο που πρωτεύει είναι η μείωση του κόστους εργασίας, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν και να κάνουν προσλήψεις, αλλά και μειώσεις των φόρων και στα νοικοκυριά, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση και εξισορρόπηση της γαλλικής οικονομίας». 
Ο Ολάντ έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει μαζί με τη Γερμανία, για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποδεχόμενος μάλιστα την ανάδειξη μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», σε ορισμένους τομείς.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη για νέες πρωτοβουλίες. Όχι για το ξήλωμα των Συνθηκών, αλλά για να προπορευθεί μαζί με τη Γερμανία, σε ολοκληρωμένες πολιτικές όπως τη μετάβαση της ενέργειας, τα ψηφιακά και τις υποδομές. Είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι υποστηρίζουμε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, στην οποία το γάλλο- γερμανικό ζεύγος να έχει το προβάδισμα, ιδιαίτερα στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης».
Την ίδια στιγμή, οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η χώρα πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής τα πρώτα αεροπορικά πλήγματά της στο βορειοανατολικό Ιράκ, καταστρέφοντας μια αποθήκη των Τζιχαντιστών.
Πηγή:www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.