Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γκ.Χαρδούβελης: Δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή χρέους

Δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή του ελληνικού χρέους ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, από το Λονδίνο στην τηλεόραση του Bloomberg. Αποκάλυψε πως η Ελλάδα συζητά με τους εταίρους της την έξοδο της από το πρόγραμμα των ....
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά «όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές».
Μη ρεαλιστικό χαρακτήρισε ο κ. Χαρδούβελης τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι οι συχνές εκλογές πλήττουν την ανάπτυξη. Επανέλαβε δε ότι οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς διαπιστώνουν πλέον ότι η χώρα ανακάμπτει.

Σχολιάζοντας δε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία ανέφερε πως εάν επικρατούσε το ναι και η Βρετανία διαχωριζόταν αυτό θα έδινε «πολύ κακό σήμα» στην υπόλοιπη ΕΕ.
 

Δεν πάμε για διαγραφή
Ερωτηθείς για το θέμα του ελληνικού χρέους και για το ενδεχόμενο κουρέματος ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η απομείωση του χρέους με διαγραφή δεν αποτελεί επιλογή, αφού, όπως σημείωσε, αυτό το κάνεις όταν το χρέος διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές. Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας η πλειονότητα του ελληνικού χρέους ανήκει είτε στην ΕΚΤ είτε σε άλλες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης.
Αντίθετα, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, η παράταση της αποπληρωμής του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στις επιλογές που θα εξετασθούν με τα ευρωπαϊκά κράτη.
Υπό εξέταση η έξοδος από το πρόγραμμα
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η Ελλάδα να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι «όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές» υπό την εξής έννοια:
«Το πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στο τέλος του έτους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει μόνο του και η ΕΕ δεν θέλει να μείνει εκτός. Πρέπει επομένως να βρούμε μία λύση σε αυτό».
Στην ερώτηση πώς θα ήταν αυτή η λύση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό είναι υπό συζήτηση. «Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα, αλλά θα βρεθεί μια λύση» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για την επαναγορά καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities) θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ρευστότητα, κάτι που συμβαίνει και με το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ.
Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές
Ο κ. Χαρδούβελης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Όπως είπε, οι συχνές εκλογές πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Δεν θα γίνουν εκλογές» τόνισε λοιπόν κατηγορηματικά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επιζήμια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλαδα
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι ισχυροποιείται το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και τούτο διότι οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.

Αναφερόμενος στο 9ο Ετήσιο Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει δυναμική ανόδου μακροπρόθεσμα. «Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μακροπρόθεσμα. Δεν έχουν ορίζοντα 3 ή 4 μηνών», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Πηγή:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.