Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΤΑ: Πιο κοντά ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης


Δύσκολοι οι καιροί για την αναζήτηση αγοραστή για ταχυδρομικές εταιρείες. Οι νέοι τρόποι επικοινωνίας πλήττουν τις εταιρείες του κλάδου, που καταβάλουν προσπάθειες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.


Τους επόμενους μήνες....
, ενδεχομένως και πριν το τέλος του έτους, αναμένεται ότι θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Η προκήρυξη θα προχωρήσει, παρότι διεθνώς η εποχή δεν θεωρείται η καταλληλότερη για την πώληση ταχυδρομικών εταιρειών, αφού η ζήτηση για τις εταιρείες του κλάδου κρίνεται μάλλον χαμηλή. Πρόκειται για μια συνέπεια της κρίσης, που υφίσταται ο χώρος των παραδοσιακών ταχυδρομικών εταιρειών οι οποίες αναζητούν νέα κατεύθυνση σε μια αγορά που αλλάζει, με αρκετές προσοδοφόρες στο παρελθόν υπηρεσίες να «χάνονται», αφού αντικαθίστανται από εναλλακτικούς, δωρεάν τρόπους επικοινωνίας..
Εκτός του ότι ο όγκος του επιστολικού ταχυδρομείου έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της άνισης μάχης με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι εταιρείες του χώρου, που αποτελούν πρώην κρατικά μονοπώλια, υφίστανται και τις απώλειες που δημιουργεί το υποχρεωτικό «άνοιγμα» της αγοράς.
Χαρακτηριστικά στην ελληνική αγορά ΔΕΚΟ, τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κα υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα αποτελούσαν τον βασικό όγκο των πελατών των ΕΛΤΑ αφού αντιστοιχούσαν στο 72% των εσόδων τους.
Η απώλεια ενός τμήματος αυτής της αγοράς, όχι απαραίτητα λόγω του ανταγωνισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λόγω αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας, είχε σημαντική αποτύπωση στα οικονομικά δεδομένα των ΕΛΤΑ.
Μάλιστα, σε περίπτωση που οι απώλειες αυτές συνεχιστούν, τότε δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και την αναζήτηση αγοραστή, αφού, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, διανύουμε μια περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ταχυδρομικό κλάδο.
Αντίθετα, όμως, με την αγορά του επιστολικού ταχυδρομείου, που υφίσταται συνεχή πίεση, η αγορά των δεμάτων, προς την οποία στρέφονται μαζικά οι ταχυδρομικές εταιρείες, παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πωλήσεις από απόσταση.

Ταχυμεταφορές

Παρά τις δυσκολίες, ένα πρώτο βήμα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ αποτελεί η απορρόφηση από τη μητρική της θυγατρικής εταιρείας ταχυμεταφορών, η οποία αναμένεται ότι θα προχωρήσει εντός της επόμενης χρονιάς.
Πρόσφατα η PwC παρέδωσε στην διοίκηση των ΕΛΤΑ την μελέτη για την συγχώνευση, όπου σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα αισθητή ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Για την φετινή χρονιά εκτιμάται ότι η θυγατρική των ΕΛΤΑ θα καταφέρει να περάσει σε λειτουργική κερδοφορία, στόχος ιδιαίτερα σημαντικός, αν ληφθεί υπόψη ότι μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, το 2012, κατέγραψε ζημιές 8,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.