Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Regling: Kαμία πολιτική διάθεση για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

Τον τίτλο «παγκόσμιος πρωταθλητής των μεταρρυθμίσεων» έδωσε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ξένους δημοσιογράφους στα γραφεία του Οργανισμού στο Λουξεμβούργο.
Όπως αναφέρει η ....

«Καθημερινή», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκίνησε την παρουσίαση της ευρωπαϊκής οικονομίας με τη λίστα των χωρών του ΟΟΣΑ και την πρόοδο που έχουν κάνει στις μεταρρυθμίσεις τους. Εκεί την πρώτη θέση, τόνισε, κατέχει η Ελλάδα και μετά ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ανάμεσα σε 34 κράτη που ανήκουν στον ΟΟΣΑ. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο την παρουσίασή του για να τονίσει ότι στις χώρες που έχουν γίνει οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ανταμοιβή, με αυξημένη ανάπτυξη, όπως έγινε και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας που ήταν σε πρόγραμμα.
Συγχρόνως υπερασπίστηκε την Ελλάδα από τους «ακαδημαϊκούς του Βορρά» που υποστηρίζουν κατά καιρούς πως στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα: «Αν δεν γίνεται τίποτα, πώς γύρισε η Ελλάδα στις αγορές; Πώς έπεσε το έλλειμμα στο 1% αν δεν έχει γίνει τίποτα; Είναι τελείως απαράδεκτο να λέγεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα». Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα συνεχίσει έτσι, σε 5 χρόνια θα είναι σε πολύ καλή θέση».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει στο τέλος του χρόνου, ακόμα και αν δεν εκταμιευθεί η τελευταία δόση», εξηγώντας ότι αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα μέχρι τότε -η οποία ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και έχει πολλά θέματα «αγκάθια»- τα χρήματα που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα (1,8 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό - ΕFSF) θα τα χάσει οριστικά.

Αν χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος τότε, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αυτό θα είναι «μία πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών».

Επίσης ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε τέλος στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να φεύγει από την Ελλάδα και να εξοφλεί τα υπόλοιπα 12 δισ. που απομένουν να δοθούν στη χώρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα δεν συζητείται, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν θέσει ως όρο την παρουσία του ΔΝΤ απαραιτήτως για να δανείσουν κάποια χώρα, οπότε δεν βλέπω πώς θα γίνει αυτή η έξοδος του Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός οικονομολόγος ήταν αρκετά συγκρατημένος λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση, ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΔΝΤ για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους». Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μια επέκταση της ωρίμανσης και μια μικρή μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια και όχι στα δάνεια του EFSF. «Δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει βιασύνη και δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει και καμία ανάγκη ακόμα και γι’ αυτές τις μικρές παρεμβάσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην ζητήσει την εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων του ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε κατ’ αρχήν ότι «κάτι τέτοιο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το κάνει», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «κι άλλες χώρες κοντά στη λήξη του προγράμματος με το ΔΝΤ το έχουν κάνει στο παρελθόν». Συγχρόνως, όμως, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο, ενώ δήλωσε ότι με το τέλος της αξιολόγησης θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.