Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οριστικό τέλος στις συντάξεις με 15 έτη εργασίας

Αν και δεν έχει επέλθει τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης τρόικας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η κατάργηση της 15ετίας θεωρείται δεδομένη 

Παρελθόν θα αποτελέσει εντός του 2015 η 15ετία για τις συντάξεις, αφού στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ήδη "κλειδώσει" η σταδιακή αύξηση του....
ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης και της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης στα 20 έτη, δηλαδή στις 6000 ημέρες εργασίας από τις 4500 που είναι σήμερα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, το εν λόγω μέτρο έχει γίνει δεκτό από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν για δραματικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και μείωση των κύριων συντάξεων έως και 20%.
Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμα για ποιες ηλικίες θα ισχύσει αμέσως το μέτρο, το οποίο θα περιορίσει τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων με την κατώτερη σύνταξη, η οποία ενσωματώνει μεγάλο μέρος παροχής χωρίς αντίστοιχή καταβολή εισφορών.
Σημειώνεται ότι αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης προβλέπεται στον επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και είναι σύμφωνη ε τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για περιορισμό των μη ανταποδοτικών παροχών και σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει το "αδιέξοδο" της διαπραγμάτευσης αφού οι δανειστές απαιτούν νέα μέτρα φωτιά ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν:
1. Μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.
2. Να υπολογίζεται η σύνταξη του ΙΚΑ με βάσει τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας και όχι της τελευταίας 10ετίας.
3. Σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος και το 67ο έτος (τα οποία ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/13 και μετά).
4. Ένταξη του ΕΚΑΣ -ως προνοιακή παροχή- στα κριτήρια χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.