Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Στο Παρίσι η διαπραγμάτευση με την τρόικα

«Η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το....
άνοιγμα της νέας σελίδας», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι  «η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα  της νέας σελίδας, που  σημαίνει πολλά για τη χώρα, για την πραγματική οικονομία. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό το λέω, γιατί το κρίσιμο χρονικό σημείο δεν είναι απλώς και μόνο το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, που είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2014, αλλά το ζητούμενο είναι τώρα το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας, που αλλάζει μεν σελίδα αλλά επειδή οι αγορές είναι επιθετικές και κερδοσκοπικές έναντι της Ευρωζώνης, όχι έναντι της Ελλάδας, πρέπει να έχουμε την αναγκαία προστασία στη διάθεση μας.
Και φυσικά, η πιο μεγάλη προστασία δεν είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η προληπτική γραμμή, ας πούμε, για την οποία μιλάμε, το περιβόητο ECCL. Ο μεγάλος μηχανισμός είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι που έχει την απεριόριστη δύναμη πυρός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ»

Συνάντηση στο Παρίσι θα έχουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος και να κλείσει η αξιολόγηση πριν το  τελευταίο Εurogroup της χρονιάς στις 8 Δεκεμβρίου. Μάλιστα το πρώτο ραντεβού ορίστηκε για τις δύο το μεσημέρι.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το βράδυ. «Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι, αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
«Πάμε να κλείσουμε τον έλεγχο, να συμφωνήσουμε την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης», δηλώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι. Χθες το βράδυ υπήρχε μεταμεσονύκτια επικοινωνία με την τρόικα σε μία προσπάθεια να οριστικοποιηθεί το ραντεβού στο Παρίσι και να κλείσει ο έλεγχος.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, δεν έχει «σενάριο μη συμφωνίας» στην ατζέντα του, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρίεβα χαρακτήρισε το μεσημέρι της Δευτέρας τη συνάντηση στο Παρίσι ως «προπαρασκευαστική».
«Δουλεύουμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συζητηθεί πως η Ελλάδα θα ενισχύσει την δημοσιονομική της ανάπτυξη και την οικονομική της ανάπτυξη», δήλωσε ενώ συγκεκριμένα για τη συνάντηση στο Παρίσι είπε ότι σκοπός είναι «να εξεταστεί η πρόοδος και να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». Συμπλήρωσε τέλος ότι η απόφαση για την συνάντηση στο ουδέτερο έδαφος τους Παρισίου ήταν «κοινή απόφαση Ελλήνων και τρόικας».
Ενόψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει σήμερα στις έξι το απόγευμα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.