Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η Διατλαντική Συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε. δεν... αφορά την Ελλάδα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατά… 0,07% θα αυξανόταν η απασχόληση στην Ελλάδα, εάν τίθετο σε ισχύ η «Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία» (Τransatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP ή Transatlantic Free Trade Agreement), σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Κέντρου Οικονομικών Σπουδών – Ifo του Μονάχου (Ces-Ifo).

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ γι’ αυτή τη «Συνεργασία» έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του....

2013, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του 2014.
Ωστόσο, το διάσημο γερμανικό οικονομικό think tank εκτιμά ότι λίγο-πολύ αυτή η «συνεργασία» δεν… αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς αυτή θα έφερνε μόλις 2500 νέες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, 10.100 στην Ιταλία και 10.200 στην Ισπανία, σε μεγέθη του 2013.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν λόγω της Διατλαντικής Συνεργασίας ωχριούν μπροστά σε εκείνες που χάθηκαν την περίοδο 2007-2013 στις παραπάνω χώρες.

Τι συμπέρασμα βγάζει, σε γενικές γραμμές, το Ces – Ifo, αλλά και το βρετανικό CEPR), τα οποία ασχολήθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα με τις συνέπειες της Διατλαντικής Συνεργασίας στις οικονομίες της ΕΕ και προπαντός σε εκείνες του ευρωπαϊκού Νότο;

Ότι «παρότι η Κομισιόν χρησιμοποιεί τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία ως μέσο για να ελέγξει την ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο», κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί, σημειώνει η κ. Ζαμπίνε Στέφαν από το Hans Boeckler Stiftung της Γερμανίας σε άρθρο της στο περιοδικό WISO direct (Οκτώβριος 2014). Η κα. Στέφαν χαρακτηρίζει ευθέως ως «παραμύθι» τα περί ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης της ΕΕ, λόγω της Διατλαντικής Συνεργασίας.

Το βρετανικό think tank, σε μελέτη που ανέλαβε για λογαριασμό της Κομισιόν, εκτίμησε ότι η οικονομική επίδοση της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα βελτιωθεί μόλις κατά 0,05% ετησίως από τη διατλαντική συνεργασία των δύο πλευρών. Για τα κέρδη ή τις ζημιές στην απασχόληση, το CEPR δεν αναφέρει τίποτα. Ωστόσο, τα επίπεδα της απασχόλησης παραμένουν μακροπρόθεσμα σταθερά.

Σύμφωνα, με τους υπολογισμούς του γερμανικού Ifo, το οποίο ανέλαβε μία μελέτη για τις συνέπειες της Διατλαντικής Συνεργασίας στην Ε.Ε. κατά παραγγελία του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας, το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 0,1% κάθε χρόνο. Η ανάπτυξη αυτή θα δημιουργούσε, σύμφωνα με το Ifo, το πολύ 12.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος στη Γερμανία. Το πλήθος αυτών των νέων θέσεων εργασίας στη Γερμανία λόγω της εφαρμογής της εν λόγω «Συνεργασίας» αντιστοιχεί στο 0,03% της συνολικής απασχόλησης.

Η «ακτινογραφία» των οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ

 
Αγαθά
Υπηρεσίες
Επενδύσεις
Σύνολο
Από την Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ
260
139
112
511
Από τις ΗΠΑ προς την Ε.Ε.
127
180
114
421

Πηγή: World Economic Outlook Database, 2012
(Tα ποσά είναι σε δισ. ευρώ)


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.