Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΑ είναι τα ΕΞΙ λάθη που κάνουμε στο Ε9-Ποιες είναι οι διορθώσεις για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

ΕΞΙ είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην συμπλήρωση του ΕΝΦΙΑ.
Και μπορεί στο παρελθόν οι παραλείψεις αυτές να μην… κόστιζαν, από τη θεσμοθέτηση όμως του ΕΝΦΙΑ και μετά, ένα....
λάθος στο Ε9 μπορεί να στοιχίσει… ακριβά.
Πάρτε παράδειγμα τους περίπου ΕΝΑ εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι «έχασαν» την έκπτωση που δικαιούνται κατά περίπτωση στον ΕΝΦΙΑ, λόγω λαθών στην συμπλήρωση του Ε9.
Γι΄αυτό και από χθες Παρασκευή έχει ανοίξει εφαρμογή στο TAXISNET, για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 ώστε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διορθώσεις.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΙ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:
1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ 20%): Προκειμένου οι ιδιοκτήτες να τύχουν της έκπτωσης 20% που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει τα ακίνητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 να ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένες οι παρακάτω ενδείξεις για να γίνει η σχετική έκπτωση:
-  Στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».
-  Στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «ΝΑΙ», ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο, αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.
- Στη στήλη 31 του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.
2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%): Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό θα πρέπει να συμπληρωθούν αθροιστικά οι ενδείξεις:
- Στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα».
- Στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
- Στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».
Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.
3. Οροφος κατοικίας: Πολλοί φορολογούμενοι ξέχασαν να δηλώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα η εφορία να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακίνητο βρίσκεται στον έκτο όροφο πολυκατοικίας, ανεβάζοντας κατά πολύ τον σχετικό συντελεστή. Οσοι παρέλειψαν να αναγράψουν τον όροφο θα πρέπει να ανατρέξουν στη στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα και να γράψουν τον σωστό κωδικό. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ. Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος. Αν δηλαδή πρόκειται για μεζονέτα δεύτερου και τρίτου ορόφου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 3.
4. Συνιδιοκτησίες: Για τα κτίσματα η συνιδιοκτησία δηλώνεται στη στήλη 16 του πίνακα 1, για τα οικόπεδα στη στήλη 20 και για τα γήπεδα στη στήλη 19 του πίνακα 2. Το ποσοστό συνιδιοκτησίας δηλώνεται με πέντε δεκαδικά ψηφία. Αν δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένα το ποσοστό συνιδιοκτησίας, η εφορία λαμβάνει υπόψη ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
Βοηθητικοί χώροι που έχουν έκπτωση 90% στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κύρους χώρους:
α) Οι βοηθητικοί χώροι αναγράφονται ως προς την επιφάνειά τους στη στήλη 13 του πίνακα 1.
β) Οι θέσεις στάθμευσης δηλώνονται με τον κωδικό 6 στη στήλη 9 του πίνακα 1. Θέση στάθμευσης είναι ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως προσδιορίζεται είτε από την οικοδομική άδεια είτε από τον τίτλο κτήσης, που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία. Εφόσον η θέση στάθμευσης δεν είναι αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία, αναγράφεται ως βοηθητικός χώρος (με τον κωδικό 5 προσδιορίζονται αποθήκες - βοηθητικοί χώροι). Αν δεν προκύπτει η επιφάνεια της θέσης στάθμευσης από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο αυτής, η επιφάνεια θεωρείται ότι είναι 20 τ.μ., εκτός αν η πραγματική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη.
γ) Οι βοηθητικοί χώροι - θέσεις στάθμευσης που δεν είναι αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας και δεν ανήκουν, ως παρακολούθημα, σε οριζόντια ιδιοκτησία της πολυκατοικίας δεν αναγράφονται στο Ε9.
δ) Το πατάρι αν έχει λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή του βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του. Πατάρια - κύριοι χώροι δηλώνονται ως προς τα τετραγωνικά τους στη στήλη 12, ενώ τα πατάρια - βοηθητικοί χώροι δηλώνονται στη στήλη 13.
5. Κατοικία εντός αγροτεμαχίου. Στη στήλη 17α αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων και στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων.
Στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θεωρείται ότι στο αγροτεμάχιο βρίσκεται κατοικία, με αποτέλεσμα ο φόρος να είναι πολύ υψηλός.
6. Γεωργικά κτίσματα τα οποία απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ: Οι βοηθητικοί χώροι και τα μαντριά γεωργών και κτηνοτρόφων για να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να δηλωθούν: Στον κωδικό 51 δηλώνονται στον πίνακα 1 στήλη 9 τα ειδικά κτίρια γεωργικής χρήσης, με τον κωδικό 52 τα ειδικά κτίρια κτηνοτροφικής χρήσης.
Πηγή:www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.