Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Spiegel: Τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με 10 δισ. ευρώ - Πώς τα λεφτά του ΤΧΣ θα μπορούσαν να περάσουν ευκολότερα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια

Τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα βλέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. Μάλιστα αναφέρεται σε απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες, για στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι, από...
τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ, συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Spiegel, όπου προδημοσιεύεται ρεπορτάζ του τεύχους της Δευτέρας, στο οποίο γίνεται αναφορά στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.
Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.
Το Spiegel αναφέρει πως ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).
Βεβαίως, η χρήση των αδιάθετων ποσών του ΤΧΣ, περίπου 11 δισ. ευρώ θα ήταν μια επιλογή η οποία θα μπορούσε να περάσει ευκολότερα και χωρίς κραδασμούς από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι μια επιλογή που συζητούσε και η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, μιας γενικής συμφωνίας για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.