Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τέσσερα «ναι» και τέσσερα «όχι» στην τρόικα για το ασφαλιστικό

Τέσσερα «ναι» και τέσσερα «όχι» είπε η κυβέρνηση σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το ασφαλιστικό στη συνάντηση των Παρισίων. Αν και δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για μειώσεις συντάξεων τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο....
υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να συναινέσουν σε μέτρα που έχουν επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για περιφερειακές αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις οποίες κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές έκαναν αποδεκτές.
Η ελληνική πλευρά πρότεινε το πάγωμα των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα έως το 2017, την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ και τη σύνδεση του επιδόματος στο μέλλον με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των εισφορών, αλλά και την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (βασικής ή κατώτατης σύνταξης) από τα 4.500 ένσημα στα 6.500 ένσημα.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αν και βρήκαν ικανοποιητικές αυτές τις παρεμβάσεις ζήτησαν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό με αλλαγές μόνιμου και όχι προσωρινού χαρακτήρα που θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
Στη βάση αυτή επέμειναν σε παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτές αφορούν στην κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2015, στη μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015, στη μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και στη μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στον ΟΑΕΕ με κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης στις παροχές του πρώην ΤΕΒΕ.
Πάντως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ξεκαθάρισε στην τρόικα πως οι προτάσεις της δεν είναι πολιτικά εφικτές, ενώ πιθανότατα δεν θα έχουν ούτε και την οικονομική αποτελεσματικότητα που υποστηρίζουν οι δανειστές.
Σημειώνεται πως τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 κατέδειξαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα λάβουν συνολικά εντός του 2014 επιπλέον χρηματοδότηση 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.
Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.