Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τα ΕΛΤΑ


Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης βαίνουν μεγάλες επιχειρήσεις ταχυδρομείων της Ευρώπης αυτήν την εποχή. Την ίδια ώρα μικρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται. Σκέψεις για μετάθεση του διαγωνισμού των ΕΛΤΑ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεύτερες σκέψεις για τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων προκαλεί στο .... ΤΑΙΠΕΔ το γεγονός ότι αυτήν την εποχή στην αγορά της Ευρώπης υπάρχει υπερπροσφορά ταχυδρομικών εταιρειών.Οι τελικές αποφάσεις για τον διαγωνισμό δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Ωστόσο, η χαμηλή ζήτηση, την ώρα που η προσφορά κρίνεται μάλλον μεγάλη, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μετάθεση της προκήρυξης.
Αυτό το διάστημα σε τροχιά ιδιωτικοποίησης βρίσκονται οι ταχυδρομικές εταιρείες σε Ιταλία και Ρουμανία. Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, γεγονός που εκτιμάται ότι περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ταχυδρομική αγορά στην Ελλάδα και τα ΕΛΤΑ, οδηγώντας το ΤΑΙΠΕΔ σε σκέψεις για μετάθεση της διαδικασίας σε χρόνο που θα κρίνεται πιο πρόσφορος για την επιτυχία του διαγωνισμού.
Για τα ιταλικά ταχυδρομεία, την Ρoste Ιtaliane, η σχετική διαδικασία παρατάθηκε για τις αρχές του 2015, έναντι αρχικού στόχου έως τα τέλη του έτους. Μάλιστα να σημειώσουμε ότι η εταιρεία κατεβαίνει στον διαγωνισμό με αυξημένο τζίρο, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσίασε έσοδα 15 δισ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 15%. Στην ίδια όμως ώρα αντίστροφη πορεία ακολούθησε η καθαρή κερδοφορία της, η οποία υποχώρησε στα 222 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 38%.
Αντίθετα, για την ταχυδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, την Posta Romana, εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον από την Bpost, τα βελγικά ταχυδρομεία.
Η Bpost, η οποία παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί για τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 51% της κρατικής ταχυδρομικής εταιρείας της Ρουμανίας. Οι κινήσεις των Βέλγων παρακολουθούνται και από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θεωρούνται εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για τα ΕΛΤΑ.
Η Posta Romana ανήκει κατά 75% στο ρουμανικό κράτος και κατά 25% σε κρατικό fund. Η ιδιωτικοποίησή της εντάσσεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Μάλιστα, αν και αρχικά η ρουμανική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη διάθεση ποσοστού 20%, στη συνέχεια αναγκάστηκε, από το ΔΝΤ, να το αυξήσει στο 51%. Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση του χρέους της Posta Romana προς το ρουμανικό κράτος, αλλά και με τον τρόπο διάθεσης των μετοχών της στην Bpost.
Η ρουμανική ταχυδρομική εταιρεία την προηγούμενη χρονιά είχε κύκλο εργασιών περί τα 292 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει δίκτυο με περισσότερα από 5.600 σημεία. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο μείωσης του κόστους της πρόσφατα απέλυσε το 12% του προσωπικού της.
Από την άλλη πλευρά, η Bpost το 2013είχε λειτουργικά κέρδη 273,3 εκατ. και έσοδα 2,43 δισ.

Σε μεταβατική φάση ολόκληρη η αγορά

Να σημειωθεί ότι η αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών παγκοσμίως βρίσκεται σε κρίσιμη, μεταβατική περίοδο, καθώς κάποιες υπηρεσίες που στο παρελθόν ήταν προσοδοφόρες, όπως το επιστολικό ταχυδρομείο, χάνονται εξαιτίας της επέλασης της τεχνολογίας.
Η εξέλιξη αυτή αφορά συνολικά την αγορά και βέβαια και τη χώρα μας, όπου τα ΕΛΤΑ, όπως και όλα τα παλιά κρατικά μονοπώλια βρίσκονται αντιμέτωπα με τις απώλειες που προκαλεί το υποχρεωτικό άνοιγμα της αγοράς.
Πάντως η διοίκηση της εταιρείας έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη διαφοροποίηση του πακέτου των προϊόντων της, με έμφαση στις νέες υπηρεσίες προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις παραδοσιακές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη της αγοράς δεμάτων, η οποία βρίσκεται σε φάση μεγάλης αλλαγής προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια λόγω του μεριδίου αγοράς που κερδίζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πωλήσεις από απόσταση.
Πηγή:www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.