Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Εκλεισε» το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα

«Έκλεισε», κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 προβλέπεται να είναι «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ, θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» και χωρίς νέα μέτρα.
Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται μόνον το ....
κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου, και «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Η ίδια πηγή, πάντως, πρόσθεσε, ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «καλό ιστορικό» στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη και πλέον αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν έντονα από τους εκπροσώπους των δανειστών. Εξάλλου, στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα) θα υπάρχουν «ανοδικά και καθοδικά ρίσκα», τα οποία θα επαληθευτούν ή μη, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πορεία», καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.
Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.