Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ντράγκι: Για να ενταχθεί η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα

Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική ....
Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει να αγοράζει δέσμες τραπεζικών δανείων και άλλες μορφές καλυμμένων αξιόγραφων και ομολόγων από τα μέσα του μήνα, σε μία προσπάθεια να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται στη Γερμανία και αλλού.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα (μία μορφή εγγυημένων τίτλων) από τις τράπεζες στα μέσα του Οκτωβρίου και ομόλογα που βασίζονται σε τραπεζικά δάνεια (asset-backed securities, ABS) σε κάποιο χρονικό σημείο στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα (ABS) και από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου η πιστοληπτική διαβάθμισή τους είναι χαμηλότερη από αυτή που δέχεται η κεντρική τράπεζα ως ενέχυρο κατά τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες (κάτω από το BBB-).
Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτό θα γίνει με όρους - μεταξύ των οποίων είναι η παραμονή των χωρών σε πρόγραμμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για την ΕΚΤ.
«Θέλουμε όσο το δυνατόν να μην κάνουμε εξαιρέσεις, αλλά επιδεικνύοντας σύνεση», τόνισε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Νάπολη, προσθέτοντας: «Έτσι, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από το BBB-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αποκλίνοντας (σ.σ.: από τους κανονισμούς), με δύο όρους.
Ο πρώτος όρος είναι η ύπαρξη μίας σειράς μέτρων που περιορίζουν τον κίνδυνο, ο οποίος θα μπορούσε να υπάρξει από τις συγκεκριμένες αγορές, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που θα αγορασθούν εκεί να είναι αντίστοιχα από πλευράς κινδύνου με τα στοιχεία ενεργητικού που θα αγορασθούν σε άλλες χώρες... Και, μετά, υπάρχει ένας δεύτερος όρος, θα έλεγα (όρος) σύνεσης, που είναι βασικά ότι οι χώρες πρέπει να έχουν ένα τρέχον πρόγραμμα με την ΕΕ».
Μεταξύ των μέτρων μείωσης του κινδύνου των ελληνικών και κυπριακών ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ενός ανώτερου ορίου αγοράς κάθε έκδοσης ομολόγων στο 30% – έναντι 70% για τις άλλες χώρες – και η κατάθεση επιπλέον ενεχύρων τουλάχιστον 25%.
Αντιδράσεις από Βερολίνο
Αυτή η προοπτική, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, έχει πάντως προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στη Γερμανία και αλλού.
Ο κ. Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το σχέδιο αγοράς των ομολόγων με εγγυήσεις για τα τμήματα των ABS που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, μία κίνηση που θα έδινε πλήρη ασφάλεια στην αγορά και θα ενθάρρυνε και άλλους αγοραστές.
Ωστόσο, η Γαλλία και η Γερμανία απάντησαν αρνητικά στην έκκληση αυτή. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν έχει εκφράσει ήδη τις αμφιβολίες του για το πρόγραμμα αγοράς ABS. «Αυτή είναι μία επικίνδυνη μεταβίβαση που θα ήταν δικαιολογημένη σε μία ακραία κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι είναι από κάθε πλευρά προβληματική στο σημερινό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Άξελ Βέμπερ, προκάτοχος του κ. Βάιντμαν στην ηγεσία της Μπούντεσμπανκ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «πολύ κατανοητή» την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας της.
«Είναι πολύ κατανοητό ότι οι πολίτες είναι ευρωσκεπτικιστές, επειδή τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά... Σε αυτό το μέρος του κόσμου (τη Νότια Ευρώπη) τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, είναι εκτεταμένη η ανεργία και είναι πολύ αδύναμη η οικονομική δραστηριότητα, με μία ύφεση που σε ορισμένες χώρες φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ. Επομένως, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι πολίτες θα είναι ενθουσιασμένοι με αυτό. Στο άλλο μέρος της Ευρώπης υπάρχει (σ.σ.: ο ευρωσκεπτικισμός), επειδή οι πολίτες αισθάνονται ότι πληρώνουν για όλους τους άλλους», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι ομόφωνο στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα στα πλαίσια της εντολής της κεντρικής τράπεζας, εφόσον χρειασθεί να αντιμετωπίσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 0,3% έναντι στόχου της ΕΚΤ για λίγο κάτω από το 2%).
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να συνοδευθεί από ανάλογη δημοσιονομική πολιτική και πολιτική για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. «Δεν υπάρχει κάποιο παζάρι εδώ, του τύπου 'εμείς θα κάνουμε αυτά, αν εσείς κάνετε εκείνα'. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα μας θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά ή κάποιες φορές θα είναι αποτελεσματικά, μόνο αν υπάρχουν και άλλες πολιτικές... Κάθε παράγοντας πρέπει να παίξει τον ρόλο του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο Μάριο Ντράγκι έκανε σαφές ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας: «Η νομοθέτηση και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σαφές ότι πρέπει να αποκτήσει δυναμική σε αρκετές χώρες. Αυτές αφορούν τις αγορές προϊόντων και εργασίας καθώς και δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.