Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Νέες οδηγίες για τη «βροχή» προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ -Φθάνουν τις 50.000

Εχοντας λάβει, πλέον, τη μορφή χιονοστιβάδας οι ενδικοφανείς προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ, απαιτούν ειδικό χειρισμό από τη ΓΓΔΕ και ως εκ τούτου δόθηκαν νέες οδηγίες, με νέα εγκύκλιο. Στόχος, είναι να ταξινομούνται οι προσφυγές ανάλογα με το είδος του αιτήματος (π.χ αντισυνταγματικότητα) και να ενημερώνεται η ....
Κεντρική Υπηρεσία κάθε εβδομάδα, αφού όπως όλα δείχνουν πάμε ολοταχώς για πιλοτική δίκη στο ΣτΕ.
Εν τω μεταξύ, με νέα ανακοίνωση, η ΓΓΔΕ καθησυχάζει όσους πλήρωσαν την τελευταία ημέρα τον ΕΝΦΙΑ αλλά οι δόσεις αυτές δεν φάνηκαν στο σύστημα, λόγω του προβλεπόμενου τριημέρου που μεσολαβεί από τη διαχείριση του ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία ενημέρωσης των οφειλών, με τις πληρωμές των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν στις Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ από 26/09 έως 30/09 εξελίσσεται σταδιακά, λόγω του μεγάλου πλήθους των συναλλαγών που επεξεργάζονται τα πληροφοριακά συστήματα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τις επόμενες ημέρες, τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που εμφανίζονται στην εικόνα των οφειλών, θα απαλειφθούν. Οι πολίτες μπορούν να επιβεβαιώσουν την αποστολή της πληρωμής τους από τις Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης στο TAXISNET από την επιλογή Στοιχεία Πληρωμών.

Ολη η εκγύκλιος Σαββαΐδου
Λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α., στα πλαίσια της απλοποίησης των διαδικασιών, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών κατά την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών:
1. Οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται κατά τα προβλεπόμενα μέσω των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια, καταχωρούνται στην υφιστάμενη ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών σε ειδικό πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα ακόλουθα πεδία:
. Δ.Ο.Υ.
. Α.Φ.Μ.
. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ
. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
. ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
. ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ (σύμφωνα με την κωδικοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 3 της παρούσης)

2. Ακολούθως, οι ενδικοφανείς προσφυγές, μαζί με τις προσβαλλόμενες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικά), και τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα (για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών η διαβίβαση μπορεί να γίνεται στο τέλος της εβδομάδας και πάντως, εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 63 του Κ.Φ.Δ. προθεσμίας των 7 ημερών), με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.
3. Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην ΠΟΛ 1069/4.3.2014 Εγκύκλιο, ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές που ασκούνται κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.:
α) η αρμόδια φορολογική αρχή δεν συγκροτεί ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης και
β) δεν συντάσσει έγγραφο αιτιολογημένων απόψεων επί των ισχυρισμών που προβάλλει ο υπόχρεος.
Αντί για το έγγραφο απόψεων συμπληρώνεται ο πίνακας (στην ηλεκτρονική εφαρμογή), όπου καταχωρούνται κωδικοποιημένοι οι λόγοι της προσφυγής, Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών, οι λόγοι έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής (συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν και περισσότεροι του ενός κωδικοί, σύμφωνα με τους λόγους που προβάλλει ο προσφεύγων) :
1 : Αντισυνταγματικότητα
2 : Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών
3 : Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/13
4 : Οικονομική αδυναμία
5 : Διόρθωση στοιχείων Ε9
6 : Άλλα θέματα

4. Διευκρινίζεται ότι η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.
Διάφορο είναι το ζήτημα της άσκησης, στη συνέχεια, δικαστικής προσφυγής κατά τυχόν σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής ή απόρριψής της ως απαράδεκτης, καθώς στην περίπτωση αυτή, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο Δικαστήριο, σύμφωνα τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και τις διατάξεις του άρθρου 1, περ. 97 της υπ' αριθ. Δ6Α 1036682 ΕΞ 2014/25-2-2014 (Φ.Ε.Κ. Β' 478) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του άρθρου 80 παρ. 7 του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ Α'178).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.