Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Τέσσερις Έλληνες δημιουργούς τιμούν τα ΕΛΤΑ: Κώστα Βάρναλη, Διδώ Σωτηρίου, Αντώνη Σαμαράκη και Στρατή Τσίρκα


Τρεις πεζογράφους κι έναν ποιητή, που σημάδεψαν με το έργο τους τον 20ό αιώνα, τιμούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), με την έκδοση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων με τίτλο «Νεοέλληνες Λογοτέχνες - Ποιητές - Πεζογράφοι».
Τα ΕΛΤΑ τιμούν το....
έργο τεσσάρων δημιουργών, του Κώστα Βάρναλη, της Διδώς Σωτηρίου, του Αντώνη Σαμαράκη και του Στρατή Τσίρκα, και την πνευματική τους προσφορά, με την έκδοση αναμνηστικών γραμματοσήμων την οποία παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, καθώς ο Κώστας Βάρναλης υπήρξε επιφανές μέλος της.

Έργα με αναφορά στις μεγάλες εθνικές δοκιμασίες και συνακόλουθα τις δραματικές περιπέτειες του ελληνικού λαού. Τέσσερις δημιουργοί που, με έντονη τη δωρεά της δημιουργικής πνοής, κατέβαλαν τεράστιο μόχθο ώστε το έργο τους να συνιστά μια γενναιόδωρη κληρονομιά - παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.
«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνεχίζοντας μια παράδοση που έχει μπει στον τρίτο αιώνα, με τη σημερινή σειρά παραδίδουν στο παγκόσμιο κοινό τέσσερις Έλληνες λογοτέχνες που ο καθένας με τον δικό του τρόπο είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη δημοσιογραφία. Και οι τέσσερις δημιουργοί είχαν και μια ματιά στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν έμειναν στα στενά όρια του εθνικού χώρου, όπως προσδιορίζονταν, στην εποχή που ζούσαν, από το διαμορφούμενο ελληνικό κράτος. Είχαν ανοιχτεί στην παγκόσμια κοινότητα, είτε με τις συνεργασίες που είχαν, είτε με τη διεθνή τους παρουσία» τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωνσταντίνος Μελαχροινός.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, που παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους της οικογένειας του Βάρναλη, συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, τους ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν και για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός λογοτεχνών, ποιητών και πεζογράφων άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Έτσι την παράδοση του Παπαδιαμάντη, του Παλαμά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Μαλακάση, του Δροσίνη, του Μωραϊτίνη, του Ξενόπουλου και τόσων άλλων που λάμπρυναν τα ελληνικά γράμματα και υπήρξαν και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, έρχεται να συνεχίσει ο Κώστας Βάρναλης κορυφαίος ποιητής του 20ού αιώνα αλλά και δημοσιογράφος με μακρά θητεία στις εφημερίδες. Ο Βάρναλης μάλιστα, πρότασσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».
Επίσης, τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν ο Νίκος Μπελογιάννης εκ μέρους της οικογένειας της Διδώς Σωτηρίου, η Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη, και ο Πέτρος Μαλουκάτος εκ μέρους της οικογένειας του Στρατή Τσίρκα.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.