Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Λύθηκε το μυστήριο του δεινόσαυρου της Μογγολίας

Περίπου 50 χρόνια μετά την εντυπωσιακή ανακάλυψη στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίαςτων γιγάντιων απολιθωμένων μπροστινών άκρων ενός μυστηριώδους δεινόσαυρου, οιεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιτέλους έλυσαν το αίνιγμα του εν λόγω τέρατος με τα γιγάντιαχέρια μήκους 2,4 μέτρων.
Ήσαν τα μεγαλύτερα χέρια που έχουν ποτέ βρεθεί σε....

δίποδο ζώοστον πλανήτη μας, καθένα από τα οποία είχε τρία τεράστια νύχια στην άκρη του.
Επρόκειτο για έναν δεινόσαυρο μεγάλο σχεδόν όσο ο Τυραννόσαυρος, που έφθανε τα 11μέτρα μήκος και ζύγιζε 6,4 τόνους. Ανήκε στην ομάδα των «ορνιθομιμόσαυρων» (μέλος τηςευρύτερης οικογένειας των θηρόποδων δεινόσαυρων), που ονομάστηκαν έτσι, επειδή έμοιαζανμε σαύρες που μιμούνταν τα πουλιά.
Ήταν δίποδος όπως οι στρουθοκάμηλοι καιχρησιμοποιούσε τα δύο τρομερά μπροστινά χέρια του για να κυνηγά την τροφή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Γιανγκ Ναμ Λι του ΙνστιτούτουΓεωεπιστημών της Ν. Κορέας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature",σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, ανακάλυψαν, επίσης στην έρημο Γκόμπι,δύο σχεδόν πλήρεις σκελετούς του δεινόσαυρου, τον οποίο ονόμασαν «Δεινόχειρα»(Deinocheirus mirificus) λόγω των δεινών (τρομερών) χεριών του.

Η αρχικήανακάλυψη των απολιθωμένων χεριών είχε γίνει το 1965 από μια πολωνομογγολικήεπιστημονική αποστολή.

Το σώμα του παμφάγου δεινόσαυρου, ο οποίος τρεφόταν με φυτά, ψάρια και μικρά ζώασε υγρότοπους, ήταν πολύ παράξενο, καθώς θύμιζε γιγάντια στρουθοκάμηλο με καμπούρα,ενώ είχε ένα επίμηκες κεφάλι με μήκος πάνω από ένα μέτρο και ράμφος σαν της πάπιας,καθώς και μια τεράστια κοιλιά.

«Ήταν ένας από τους πιο περίεργους δεινόσαυρους, παράξενοςπέρα από κάθε φαντασία», δήλωσε ο Γιανγκ Ναμ Λι και εκτίμησε ότι το ζώο πρέπει ναπερπατούσε πολύ αργά.

Πηγή:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.