Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Με σύμμαχο το ILO στα εργασιακά ο Γ. Βρούτσης

Ενα ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα διαθέτει στη φαρέτρα του ο υπουργός Εργασίας, καθώς επιστρέφει από τη Γενεύη έχοντας στα χέρια του μια κατ’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και του ILO για τα εργασιακά. Αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται, κατά τη ....
συνάντηση της Πέμπτης, να επιμείνουν στη θέση τους για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και για θεσμική κατοχύρωση των αλλαγών στις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Βρούτσης θα παρουσιάσει τη συμφωνία εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ και μάλιστα με τη... βούλα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και την έγκριση των ομαδικών απολύσεων. Στο ίδιο κείμενο, οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα δηλώνουν πως δεν επιθυμούν αλλαγές και στο θέμα του εργοδοτικού δικαιώματος για ανταπεργία (το οποίο έχει καταργηθεί). Αλλά και για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα διάφορα προνόμια των συνδικαλιστών (π.χ. άδειες), το υπ. Εργασίας θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο. Οπως αποφασίστηκε χθες στη Γενεύη, προς το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην Αθήνα με τη συμμετοχή του ILO, το οποίο πλέον διαθέτει γραφείο στην Ελλάδα, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις των συμμετεχόντων.
Βέβαια, η απόσταση που χωρίζει το υπ. Εργασίας και την τρόικα ενόψει της αυριανής πρώτης συνάντησης παραμένει μεγάλη, με τους εκπροσώπους των δανειστών να εκφράζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- φόβους πως το κενό θα μεγαλώνει όσο δεν καταγράφεται πρόοδος. Οι δανειστές προβληματίζονται από τις ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και κυρίως τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Μια τέτοια λεπτή ισορροπία φάνηκε πως διαταράχθηκε και κατά την εισήγηση του υπουργού Εργασίας χθες, στην έδρα του ILO, αφού ο κ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, στο πλαίσιο της «ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα», παρά τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων (Θ. Φέσσας – πρόεδρος ΣΕΒ, Ανδ. Ανδρεάδης – πρόεδρος ΣΕΤΕ, Βασ. Κορκίδης – πρόεδρος ΕΣΕΕ και Γ. Καββαθάς – πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις, κυρίως στη διαφάνεια χρηματοδότησης των συνδικάτων και σε τυχόν προνόμια των συνδικαλιστών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, παρότι υπέγραψε το τελικό κείμενο συμφωνίας, κατά την τοποθέτησή του δήλωσε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος δεν πρέπει να αλλάξει.
Πλήρης συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφώνησαν ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν την άνοιξη είναι αρκετές. Οπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, η νέα διαδικασία επιτρέπει την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων. Το ILO, δε, εκτίμησε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο, προκειμένου να αξιολογηθεί.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.