Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σαμαράς: «Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή και ο μοχλός επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας»

Στα 14 δισ. ευρώ ανέρχεται η συμβολή του τουρισμού σε άμεσα έσοδα το 2014 και στα 17,1 δισ. ευρώ μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές, τον εσωτερικό τουρισμό, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, παραθέτοντας τα στοιχεία του SETE Intelligence, στο επίσημο δείπνο του 13ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη», παρουσία του....
Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία γίνεται 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ», με βάση πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012. «Εάν υιοθετήσουμε τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και την κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η αντίστοιχη συνεισφορά ανεβαίνει στα 45,3 δισ. ευρώ ή το 24,7% του ΑΕΠ. Σύντομα θα έχουμε τα οριστικά νούμερα, είναι όμως βέβαιο ότι η πραγματικότητα κινείται μεταξύ των δύο αυτών εκτιμήσεων. Θυμίζω ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010, είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%, δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέα μας στο Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας, εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence, η μέση κατά διανυκτέρευση δαπάνη θα επανέλθει εφέτος στα 75 ευρώ, επίπεδα του 2008, έναντι των 68 ευρώ του 2010. Την ίδια ώρα πάνω από το 75% των επισκεπτών στη χώρα ανήκει σε μέσες ανώτερες και ανώτατες εισοδηματικές τάξεις, ενώ σχεδόν 60% έχει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. «Επειδή ακούγεται ότι η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού μας οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, εξηγήθηκε ότι η Ελλάδα σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές μας Ισπανία, Κροατία, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, παρουσίασε τόσο το 2013, όσο και το 2014 υπερδιπλάσια ή και υπερτριπλάσια αύξηση αφίξεων», σχολίασε ο κ. Ανδρεάδης.

Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό δημιούργησαν 115.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα στους συγκεκριμένους κωδικούς κατά 19%. Ο μέσος μικτός μισθός στα ξενοδοχεία της χώρας στο επτάμηνο ήταν 1.000 ευρώ και η μέση απασχόληση 22 ημέρες. Το ίδιο διάστημα, τα έσοδα του ΙΚΑ από τους άλλους κλάδους της οικονομίας παρουσίασαν πτώση που υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Εκτιμώντας ότι οι στόχοι του 2021 θα ξεπερασθούν, επισήμανε απαραίτητες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τα κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως, σε τουριστικές υποδομές και υποστήριξη τουριστικών επενδύσεων, τα οποία είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ τον Απρίλιο. «Για την υλοποίηση της εξαγγελίας σας, αναμένουμε σύντομα την αναμόρφωση του Επενδυτικού Νόμου σε συνδυασμό με την βέλτιστη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την οδηγία 651. Υπενθυμίζω καίρια ζητήματα στα οποία απαιτείται άμεση παρέμβαση, όπως η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους χρήματος, η καθιέρωση ενός απλού, ελκυστικού και πάνω από όλα σταθερού φορολογικού συστήματος και η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών», είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου εστίασε ωστόσο στην ακραία πόλωση που παρατηρείται τελευταία στην εγχώρια πολιτική σκηνή, εκτιμώντας ότι σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης, «ήδη επηρεάζει την ροή και το ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην χώρα μας. Εάν η πόλωση συνεχισθεί, φοβόμαστε πως θα έχει αντίκτυπο και στον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων και στις τουριστικές κρατήσεις της επόμενης περιόδου».
Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο
«Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στην μετά μνημόνιο εποχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο 13ο συνέδριο του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι την πόλωση κανείς δεν την θέλει αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε ότι τα δυόμισι χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα αρκεί «να μην πέσουμε ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού».

Κάνοντας έναν πολύ σύντομο απολογισμό υπογράμμισε ότι σε αυτά τα δυόμισι χρόνια «πετύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει γίνει παράλληλα με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεβήκαμε 111 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας και θα συνεχίσουμε. Πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα από τον στόχο και τον επόμενο χρόνο μηδενίζουμε το έλλειμμα συνολικά και με τις πληρωμές του χρέους. Αυτά έδωσαν στην χώρα εικόνα αξιοπιστίας και ασφάλειας. Από αυτή την αναγεννητική προσπάθεια για την χώρα κερδίζουν όλοι. Ο τουρισμός κέρδισε ήδη, οι άλλοι κλάδοι θα ακολουθήσουν».

Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι υπάρχουν και κάποιοι που ειρωνεύονται ή προσπαθούν να καταργήσουν τέτοιες επιτυχίες, τους βρήκαμε απέναντι όταν για παράδειγμα καταργήσαμε το καμποτάζ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον τουρισμό λέγοντας ότι ο τουρισμός υπήρξε το μεγάλο στήριγμα της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές και παραμένει η ατμομηχανή και ο μοχλός επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη. Ο τουρισμός θα διαδραματίσει ρόλο καταλύτη και για άλλους κλάδους και θα δώσει δουλειές και έσοδα στο κράτος, αρκεί να διατηρήσουμε την σταθερή πορεία.

Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.