Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

«Βόμβα» από την ΕΚΤ - Δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων QE, υπαγορεύει στην ουσία εισήγηση αναλυτών της ΕΚΤ προς το διοικητικό συμβούλιο του κεντρικού ευρωπαϊκού τραπεζικού φορέα.
Οπως αποκαλύπτει το Bloomberg, κατά...
τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 7 Ιανουαρίου στην Φρανκφούρτη, μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες έτοιμο σχέδιο με βασικές προβλέψεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΚΤ που έλαβαν μέρος στην παρουσίαση και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, το σχέδιο προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους έως και 500 δισ. ευρώ, με αξιολόγηση «ΑΑΑ-», ή έστω «ΒΒΒ-».

Αν και δεν ελήφθη απόφαση, στην πράξη η εισήγηση αποκλείει ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία που έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι δεν έγινε αναφορά για τα ομόλογα που δεν διαθέτουν αξιολόγηση, όπως τα ελληνικά, κάτι που ίσχυε σε προηγούμενα προγράμματα.
Σημειώνεται δε ότι η ΕΚΤ διατηρεί την πρόσβαση της Ελλάδας και της Κύπρου στα κεφάλαια της, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε προγράμματα που διασφαλίζουν ότι οι μεταρρυθμιστικές που εφαρμόζονται είναι εντός στόχων.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι αν και δεν ελήφθη απόφαση, δεν ζητήθηκε από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να εκφράσουν άποψη για τις επιλογές που υπάρχουν.
Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Ελλάδας, το Bloomberg υπογραμμίζει και τον παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Σημειώνεται δε ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης, αλλά και από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.