Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Στόχος μας μια “συμφωνία - γέφυρα”»

Πικρία από τον Γκ. Χαρδούβελη: «Για να “σκίσεις το μνημόνιο” πρέπει να βγεις στις αγορές με ένα 30ετές ομόλογο, όπως το έκαναν οι Πορτογαλοι, να δώσεις πίσω τα λεφτά στο ΔΝΤ που σε ξέσκιζε τόσα χρόνια και να του πεις "δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες πριν"». 
«Αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε...
σελίδα και για την ακρίβεια σκοπεύουμε να γυρίσουμε τρεις, ως προς τη λογική της αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Η πρώτη σελίδα είναι ως προς τη λογική αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και εξήγησε: «Γεννήθηκε ένα τοξικό λάθος: Η Ελλάδα ζήτησε και πήρε το μεγαλύτερο δάνειο υπό τον όρο της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Εχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, στους εταίρους στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η δεύτερη σελίδα αφορά «στον τρόπο που κατανοούμε τον όρο λιτότητα».

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Porsche Cayen στους δρόμους της πόλης μας. Οι Ελληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη», πρόσθεσε.

«Για να θυμίσω όμως τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που είχε περάσει από αυτό το υπουργείο, είναι άλλο ο λιτός βίος και άλλο η πυραμιδική λιτότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης «αρχίζει εδώ».

Ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται το υπουργείο να στελεχωθεί με «κομματικό στρατό», λέγοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό, προαναγγέλλοντας άμεση εξοικονόμηση πόρων με μείωση των δαπανών και των συμβούλων».

Ως μια πρώτη «συμβολική» κίνηση είπε θα είναι «η επαναπρόσληψη των καθαριστριών».

Αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα ακούγονταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου περί τελεσιγράφου από την ΕΕ την την επομένη της εκλογής μας, λέγοντας ότι «η  Ευρώπη έχει αποδείξει ότι ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα». 
Στόχος μας είναι μια «συμφωνία - γέφυρα» μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ.

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Απευθυνόμενος στον ξένο Τύπο είπε ότι ότι κοινή δέσμευση του ιδίου και του προέδρου του Eurgroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είναι να «αποδομήσουμε τα αφηγήματα της σύγκρουσης».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι μίλησε επίσης με το γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν με το οποίον ο αναμένει να συναντηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη και επιπλέον ότι συνομίλησε με τον ιταλό ομολογό του κ. Παντοάν

«Μιλώντας με τον κ. Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασα το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης μας προς μια νέα συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε.

Χαρδούβελης: «Θέλουμε όλοι να πετύχει»...

«Ανέλαβα όταν η πολιτική αβεβαιότητα ήταν μεγάλη» δήλωσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο Γκίκας Χαρδούβελης σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει εκλείψει και «αυτό είναι μια αβάντα για τη νέα κυβέρνηση».

«Εύχομαι ειλικρινά να πετύχει η κυβέρνηση το θέλει όλος ο κόσμος το θέλουμε και εμείς ως απερχόμενοι γιατί οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε κόκικνο ούτε γαλάζιο ούτε πράσινο Ελληνα, βλέπουν μόνο Ελληνα» σημείωσε.

«Δεν μου' κατσε πολιτικά»

Υπάρχει ένας δείκτης, τόνισε, «αν κάποιος πει ότι θα σκίσει το μνημόνιο». Και αυτό είναι να βγεις στην αγορά με ένα 30ετές ομόλογο όπως το έκαναν οι Πορτογαλοι, «να δώσεις πίσω τα λεφτά στο ΔΝΤ που σε ξέσκιζε τόσα χρόνια και να του πεις "δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες πριν"».

«Οι Πορτογάλοι το έκαναν και δεν το φώναξαν καθόλου» είπε, «ήθελα να το κάνω πρόσθεσε αλλά δεν μου έκατσε πολιτικά» σημείωσε με μια δόση πικρίας.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση ως τον Ιούνιο η τον Ιούλιο και έκανε ειδική μνεία στις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου λέγοντας ότι η Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση.

Εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2014 και σημείωσε: «Οι εκλογές μας πέτυχαν τη στιγμή που η οικονομία ήταν έτοιμη να απογειωθεί».

«Το να δώσεις τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου για 30 ή 40 χρόνια δεν σημαίνει ότι το χάνεις, το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αρχίσει να κολυμπάει για να φτάσει στην Σανγκάη, θα μείνει εδώ» σχολίασε για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο απελθών υπουργός ευχαρίστησε τέλος τους συνεργάτες του, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη.
Πηγή:www.tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.