Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η διάσπαση του Οικολόγου: Άλλος με ΣΥΡΙΖΑ, άλλος με ΔΗΜΑΡ

Το δρόμο της συνεργασίας επιλέγουν οι Οικολόγοι, διασπασμένοι ωστόσο με άλλον για ΣΥΡΙΖΑ να τραβάει κι άλλον για ΔΗΜΑΡ.  Την κοινή τους πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποφάσισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο έκτακτο...
εκλογικό συνέδριο τους, ενώ τον εκλογικό της «γάμο» με του Πράσινους-Αλληλεγγύη ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στιγμή κοινή δράση αποφάσισε το Ποτάμι με τη Δράση.
ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι μαζί
Την εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων με μεγάλη πλειοψηφία. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα σταθμίσουν τις αντικειμενικές δυνατότητες ενδυνάμωσης της φωνής της πολιτικής οικολογίας, το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας, την εκστρατεία φόβου που ενορχηστρώνεται από το απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, το οποίο υφαρπάζει τις ψήφους των Ελλήνων πολιτών αποκλείοντας τη δημοκρατική έκφραση τους», τονιζόταν στην ανακοίνωση του κόμματος προ του συνεδρίου.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εξετάστηκαν οι πλήρεις προτάσεις συμμετοχής του κόμματος στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες διαμορφώθηκαν με βάση τις αποφάσεις των περιφερειακών συνδιασκέψεων και μετά τις επαφές με άλλα πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς.
«Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, η πολιτική οικολογία δεν αποτελεί πολυτέλεια. Αποτελεί τη φωνή της συνείδησης αυτών που βλέπουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προ των πυλών, την κατασπατάληση του φυσικού πλούτου του πλανήτη, την κρίση των δημοκρατικών θεσμών και την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που μεταφράζεται στην κυριαρχία του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού»,  ήταν το σχόλιο των εκπροσώπων τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππου Γκανούλη και Χριστίνας Ευθυμιάτου, μετά την απόφαση.
«Η Ελλάδα, η ευρύτερη γειτονιά μας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η Ευρώπη, το μεγάλο μας σπίτι βρίσκονται σε κρίση. Το χρέος προς τις επόμενες γενιές λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος δεν αποπληρώνεται», υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας την σημαντική.
«Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εκτός από τους Οικολόγους, όπως οι "Κοινωνία Πρώτα", "Πράττω", "Κοινωνική Συμφωνία" και "Αριστερή Προοπτική" καταδεικνύουν ότι το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα πλατύ μέτωπο που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση και θα φέρει τον λαό στον προσκήνιο, βρίσκει θετική ανταπόκριση», ήταν το σχόλιο της Κουμουνδούρου. 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ εξακολουθεί να  απευθύνει ενωτικό κάλεσμα συμπόρευσης σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παραμερίζοντας τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ των δυνάμεων αυτών. Το κάλεσμά του αφορά επίσης σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά με τη ΔΗΜΑΡ, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την πρόταση Τσίπρα για εκλογικές συνεργασίες.
Αλληλεγγύη από τους Πράσινους-Αλληλεγγύη στη ΔΗΜΑΡ
Την κοινή εκλογική κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς με το κόμμα Πράσινοι - Αλληλεγγύη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποφάσισαν η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.
Προτεινόμενος τίτλος του ψηφοδελτίου είναι το Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά. Οι λεπτομέρειες της εκλογικής συνεργασίας θα δημοσιοποιηθούν μετά το πέρας των συνομιλιών αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων.
«Το Διαρκές Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε την κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις προσεχείς εκλογές σε συνεργασία με το κόμμα Πράσινοι - Αλληλεγγύη. Με πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, με πολιτικό περιεχόμενο διεκδικήσεων για την κοινωνία,για την Ελλάδα, για τους πολίτες αυτού του τόπου. Με ένα πρόγραμμα υπεύθυνο, με ένα πρόγραμμα το οποίο διεκδικεί την πολιτική αλλαγή στη χώρα, με σταθερότητα και ευθύνη», ήταν το σχόλιο του Φώτη Κουβέλη, για τον εκλογικό «γάμο» ΔΗΜΑΡ – Πρασίνων.
Κοινή εκλογική Δράση
Σε κοινή εκλογική πορεία αποφάσισαν να βαδίσουν  Ποτάμι και Δράση. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν  το απόγευμα της Δευτέρας σε κοινή συνέντευξη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος τη Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Πηγή:tvkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.