Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Απίστευτο: Το 2016 το 1% του πληθυσμού της Γης θα κατέχει περισσότερο πλούτο από το υπόλοιπο 99%!

Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής οργάνωσης, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016
Η περιουσία που βρίσκεται στα...
χέρια του 1% των πλουσιοτέρων στον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 εκείνη που κατέχει το υπόλοιπο 99%, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ενόψει της έναρξης των εργασιών του οικονομικού φόρουμ του Νταβός (21-14 Ιανουαρίου) , απευθύνοντας έκκληση για την "επαναδιατύπωση των κανόνων" ώστε να διορθωθούν οι "κολοσσιαίες" ανισότητες.

Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής οργάνωσης, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016.

"Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει", σύμφωνα με την Oxfam.

Η οργάνωση, η διευθύντρια της οποίας, η Γουίνι Μπιανγίμα, θα συμπροεδρεύει του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, ζητεί την "οργάνωση εντός του έτους παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τις χρηματοπιστωτικές-φορολογικές υποθέσεις, ώστε "να ξαναγραφτούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κανόνες".

"Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες", δήλωσε η Γουίνι Μπιανγίμα, για την οποία '΄το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες πειρουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς" και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν "τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας".

Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, με την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, με την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και με την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.