Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ορκίστηκε η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Με καθυστέρηση μίας ολόκληρης ώρας, λόγω διαδικαστικών, έγινε η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Η καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδεται στο...

Προεδρικό Διάταγμα για τις συνενώσεις των υπουργείων και στο διαφορετικό τυπικό της ορκωμοσίας.
Πρώτοι ορκίστηκαν οι εννέα υπουργοί και υφυπουργοί που θέλησαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, δηλαδή όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης) και οι: αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα των παραπάνω με καθυστέρηση, ενώ είχε ξεκινήσει η ορκωμοσία.

Η ορκωμοσία δεν έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος είχε ήδη ενημερώσει σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθησε η πολιτική ορκωμοσία όλων των υπολοίπων.

Οι δηλώσεις
«Χρειάζεται μια νέα πολιτική και θα την κάνουμε πράξη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής και μένει να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Πάντα». Επίσης δήλωσε: «Θα μιλάμε πολύ συχνά και συστηματικά, έχουμε πολλά να πούμε αλλά πρώτα πρέπει να ορκιστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία».

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αρκέστηκε να δηλώσει: «Θα τα καταφέρουμε».

«Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

«Στην Ευρώπη θα ακούσουν όσους έχουν κάτι να πουν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη που τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, θα πάνε όλα καλά», ενώ «θα πάμε καλά» ανέφερε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι ο τομέας του είναι δύσκολος και δημιουργικός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, υπογράμμισε πως «μπροστά μας έχουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι στη μεγάλη προσπάθεια που θα καταβληθεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση τα νησιά και η ναυτιλία θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης της κοινωνίας και επισήμανε ότι πρέπει να ξαναφιλιώσουμε αστυνομία και κοινωνία.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει τέσσερα υπερ-υπουργεία και επτά υπουργεία. Στην κυβέρνηση μετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. 

Πηγή:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.