Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ερχεται το e-ticket και στην ακτοπλοΐα

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχετικό προεδρικό διάταγμα
Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καθιερώνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.... Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αποστέλλοντάς το, παράλληλα, για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον εξορθολογισμό της ακτοπλοΐας, την τόνωση της επιβατικής κίνησης, τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου των επιβατών και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης οι επιβάτες της ακτοπλοΐας θα μπορούν πλέον να προχωρούν σε ηλεκτρονική κράτηση των εισιτηρίων τους και να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις κάρτες επιβίβασης (boarding-pass) μέσω των «έξυπνων» κινητών τους, χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Για το θέμα ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε σχετικά ότι «με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εισάγουμε την ακτοπλοΐα στην ηλεκτρονική εποχή, δημιουργώντας φιλικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για τον επιβάτη. Αποτελεί μία ακόμη καινοτομία που εφαρμόσαμε, αναθεωρώντας τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα».

Τι λένε οι ακτοπλόοι

Παράγοντες της ακτοπλοΐας σημείωναν στο «Βήμα» πως η απόφαση αποτελεί ένα θετικό βήμα και θα διευκολύνει σημαντικά τους επιβάτες κυρίως από το εξωτερικό που θα μπορούν από το σπίτι ή το γραφείο τους να έχουν τυπωμένα τα εισιτήρια και να μπαίνουν απευθείας στο πλοίο.

Αυτό που χρειάζεται, όπως έλεγαν, είναι ότι πρέπει να οργανωθούν πλέον οι ίδιες οι εταιρείες για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείας δίνουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής κράτησης των εισιτηρίων και με τους κωδικούς οι επιβάτες πηγαίνουν στα κιόσκια των εταιρειών στο λιμάνι και εκδίδουν τα εισιτήρια.

Μια άλλη δυνατότητα που δίνεται επίσης από τις εταιρείες στους επιβάτες, αλλά δεν την εφαρμόζουν καθώς δεν το έχουν συνηθίσει, είναι να βάζουν τους κωδικούς σε μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων (κάτι αντίστοιχο με τα ΑΤΜ των τραπεζών) που υπάρχουν στα ίδια κιόσκια.

Επιπλέον προτείνεται στις εταιρείες να αναγνωρίζουν τους κωδικούς (barcodes) των εισιτηρίων μέσω φορητής ηλεκτρονικής συσκευής, μια δυνατότητα που μπορούν να αναπτύξουν όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες.

Η κίνηση του χειμώνα
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι η κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία δυο χρόνια ενώ πέρυσι σε σχέση με το 2013 υπήρξε μια μικρή αύξηση της τάξης περίπου του 4% λόγω του αυξημένου αριθμού ξένων τουριστών που επέλεξαν τα πλοία για να επισκεφτούν τα νησιά.

Επίσης αυτό που έκανε εντύπωση στους ακτοπλόους είναι πως πριν από μερικές ημέρες –την περίοδο των γιορτών– πολλοί νησιώτες επέλεξαν τα πλοία για να κατευθυνθούν προς τον Πειραιά και τα άλλα λιμάνια της Αττικής, κάτι που είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι ακτοπλόοι εμφανίζονται επιπροσθέτως αισιόδοξοι αναφορικά με την πτώση της τιμής των καυσίμων καθώς, όπως λένε, εάν κρατηθούν οι ίδιες τιμές θα είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς με την παράλληλη αυξημένη επιβατική κίνηση θα μπορέσουν να καλύψουν εκκρεμότητες.

Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.