Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει αλήθεια για το χρέος και ψέματα για το Grexit

Την άποψη ότι το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ...
Μίνχαου.
Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι μολονότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ειλικρινές όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την Ευρωζώνη.
Ο Μίνχαου αναφέρει πως η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος, που συνοψίζεται στο δόγμα «επέκτεινε τις λήξεις και προσποιήσου ότι είσαι φερέγγυος», απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και είναι μια αποτυχημένη στρατηγική. Εάν μάλιστα, όπως υποστηρίζει, προστεθεί στο βάρος του χρέους και ο αποπληθωρισμός που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, η Ελλάδα σπρώχνεται στο χείλος του γκρεμού.
Πάντως, για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους ο αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

«Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo (σ.σ. στο πρόγραμμα)-οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάσης πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές» σημειώνει ο Μίνχαου, προσθέτοντας πως αυτή η ασυνέπεια έχει μεγάλη σημασία γιατί η Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας, ο Μίνχαου σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη: «Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.