Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

FAZ: Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322 δισ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δεύτερο κούρεμα. Όμως η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα για την αποπληρωμή, χαμηλότερα επιτόκια από ότι η Γερμανία για το δικό της χρέος, υποστηρίζει η εφημερίδα FAZ.
Λίγες εβδομάδες πριν τις...
εκλογές στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθο με τίτλο «Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό», επιδιώκει να καταρρίψει το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δεύτερο κούρεμα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και συγκρίνει το επιτόκιο που πληρώνουν Ελλάδα και Γερμανία για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τους.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «…Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί τη μείωση του χρέους, που επωμίζεται η Ελλάδα, σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τα αιτήματά του είναι μια λαϊκιστική πολεμική ενόψει εκλογών. Διότι τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα με τα επιτόκια και την αποπληρωμή έχουν μειωθεί εδώ και καιρό σε ανεκτά επίπεδα. Παρά το δυσθεώρητο χρέος των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ) η Ελλάδα πληρώνει το χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους (3% του ΑΕΠ). Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας σημειώνεται ότι η χώρα καλείται να καταβάλλει 2,4% τόκους για την αποπληρωμή του χρέους, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται στο μεταξύ από πιστώσεις (στήριξης) διεθνών πιστωτών. Σε αντίθεση η Γερμανία καταβάλλει επιτόκιο περίπου 2,7% για την αποπληρωμή του χρέους της.
H Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της
Σε δημοσίευμα του Spiegel Online, που επικαλείται το άρθρο της FAZ, επισημαίνεται ότι «οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια με χαμηλούς τόκους που φθάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) στο 1,5% και διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών. Σύμφωνα με την FAZ περισσότερο από το 75% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών και κατά συνέπεια των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Παρά τις καλές ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού, υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ούτε και με τόσο χαμηλά επιτόκια», επισημαίνει το Spiegel Online.
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.